12:26 06.03.2019

Справу Труханова закрили після рішення КС

2 хв читати
Справу Труханова закрили після рішення КС

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) закрило кримінальне провадження за фактом незаконного збагачення мера Одеси Геннадія Труханова, якого обвинувачували в розкраданні при продажу заводу "Краян", пише "Українська правда" в середу з посиланням на джерело в правоохоронних органах.

"Справу закрили 28 лютого", - сказав співрозмовник видання.

За його словами, справу закрито у зв'язку з рішенням Конституційного Суду України про скасування кримінальної відповідальності за незаконне збагачення.

Як повідомлялося, наприкінці лютого Конституційний Суд України за конституційним поданням 59 народних депутатів України визнав неконституційною ст.368-2 КК України про незаконне збагачення, оскільки її положення не відповідають принципам верховенства права і презумпції невинуватості. КС дійшов висновку, що ст. 368-2 не відповідає "вимогам чіткості, точності та однозначності, тому суперечить юридичній визначеності як складової принципу верховенства права, закріпленого в статті 8 Конституції України".

Як заявило НАБУ, рішення КС про визнання неконституційною статті КК про незаконне збагачення спричинить закриття всіх розслідуваних за цією статтею кримінальних проваджень, відновити відповідні розслідування в подальшому вже буде неможливо.

Зміни в ст.368-2 КК про незаконне збагачення з'явилися в 2015 році. Відповідний законопроект №1660-д український парламент прийняв у цілому в лютому 2015 року. Він став одним із законопроектів у пакеті антикорупційних ініціатив і був умовою для лібералізації візового режиму з ЄС, а також продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

28 лютого в Верховній Раді зареєстровано законопроект президента України про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів щодо відповідальності за незаконне збагачення (№10110). Він покладає на органи досудового розслідування обов'язок доводити правомірність отримання представником влади у власність активів і покарання за незаконне збагачення, коли немає ознак зловживання службовим становищем та хабарництва.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА