17:04 06.03.2019

Ситуація з корупцією в Україні може змінитися завдяки Антикорупційному суду, але й він навряд чи буде застрахований від вибіркового правосуддя - звіт

2 хв читати
Ситуація з корупцією в Україні може змінитися завдяки Антикорупційному суду, але й він навряд чи буде застрахований від вибіркового правосуддя - звіт

Україні вдалося досягти певного успіху швидше в обмеженні можливостей для корупції, ніж у притягненні до відповідальності корумпованих чиновників, про що свідчать дані незалежного аналітичного дослідження "Чи ефективні антикорупційні реформи в Україні?", підготовленого Лондонським Королівським інститутом міжнародних відносин Chatham House спільно з Антикорупційною ініціативою ЄС в Україні (EUACI).

"Починаючи з 2014 року Україна впровадила чимало важливих реформ для боротьби з корупцією на державному рівні. Втім, поки що успіху вдалося досягти швидше в обмеженні можливостей для корупції, ніж у притягненні корумпованих чиновників до відповідальності", - йдеться в резюме звіту, оприлюдненого в середу в Києві.

Експерти вважають, що корупція в Україні є наслідком неефективного державного управління, а не його причиною.

"Реформування правоохоронних органів відбувається практично непомітно. Ще рано робити висновки про те, чи справді вплине судова реформа на роботу судів, оскільки вся система з голови до ніг пронизана корупційними схемами", - наголошується в резюме дослідження.

Експерти також вважають, що Національне антикорупційне бюро України ще не здатне притягувати до відповідальності чиновників найвищого рівня, "оскільки має місце сильний вплив приватних інтересів на правову систему".

"Ситуація має змінитися на краще після створення Вищого антикорупційного суду, однак і він навряд чи буде застрахований від вибіркового правосуддя", - наголошується в дослідженні.

Серед рекомендацій щодо антикорупційної політики, зокрема, значиться, що українські реформатори та міжнародні партнери "мають зосередитися скоріше на запобіганні корупції, ніж на покаранні корумпованих чиновників".

Звіт підготували провідний аналітик Chatham House Джон Лаф і старший економіст Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Володимир Дубровський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ атакувала Одещину ракетами, пошкоджено припортову інфраструктуру, постраждала людина - Кіпер

Блінкен вважає лише питанням часу використання заморожених активів РФ для України

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

В ООН відреагували на ракетний удар РФ по Дніпру: Ці атаки є прикладом зневаги до людського життя і заслуговують на осуд

У Львові викрили лікарку, яка за гроші встановлювала інвалідність військовозобов'язаним - ДБР

Жителя Миколаївщини, який шпигував для ворога за Силами оборони, засуджено до 15 років в'язниці

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА