08:42 07.03.2019

У центрі Києва націоналісти з фаєрами та плакатами закликали українців прийти в суботу на Майдан на акцію проти розкрадачів оборонного бюджету

4 хв читати
У центрі Києва націоналісти з фаєрами та плакатами закликали українців прийти в суботу на Майдан на акцію проти розкрадачів оборонного бюджету

Активісти партії "Національний корпус" провели в середу на мосту над Інститутською в центрі Києва акцію з закликом до небайдужих українців долучитися до анонсованої ними раніше на полудень суботи акції на майдані Незалежності з вимогою до влади країни щодо реальних кроків у розслідуванні фактів, оприлюднених у журналістському розслідуванні про корупцію в оборонному секторі країни.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", кілька десятків активістів "Нацкорпусу" та руху "Національні дружини" з партійною символікою та прапорами зібралися на пішохідному мосту над вулицею Інститутською. Вони вивісили на мосту великогабаритний плакат із закликом прийти 9 березня о 12:00 на майдан Незалежності та вимагати від влади дієвих кроків у рамках розслідування корупційного скандалу та притягнення його фігурантів до відповідальності.

Зокрема, в "Нацкорпусі" очікують від влади країни взяття під варту, арешту рахунків і майна фігурантів журналістського розслідування про корупцію в "оборонці" й учасників схеми розкрадань, керівництва ДК "Укроборонпром", а також директорів усіх державних підприємств, які були учасниками схеми.

Також активісти мають намір домагатися для всіх винних у розкраданні оборонного бюджету призначення максимальних термінів позбавлення волі з конфіскацією їхнього майна.

Від правоохоронців у "Нацкорпусі" вимагають оприлюднення матеріалів усіх кримінальних проваджень, пов'язаних із розкраданням коштів оборонного бюджету, в частині, яка не є інформацією з обмеженим доступом, а саме від генерального прокурора України - щотижневих звітів про стан розслідування кримінальних проваджень, пов'язаних із розкраданням коштів оборонного бюджету.

"Ці особи свідомо ставили під загрозу національну безпеку країни та життя наших воїнів, постачаючи крадене зі складів Міноборони та неякісний металобрухт, і мають відповідати за свої дії... Ми не залишимо без уваги цю справу, доки влада не виконає наших вимог. Мародери, які грабують оборонку країни, повинні розуміти, що заробіток на крові наших захисників їм не пройде безслідно", - прокоментували акцію в "Нацкорпусі".

Під час проведеної в середу акції на пішохідному мосту активісти "Нацкорпусу", вишикувавшись у шеренгу вздовж моста, запалили фаєри. Акція відбулася спокійно, жодних інцидентів не сталося.

Як повідомлялося, в понеділок, 25 лютого, телепроект 24-го каналу "Наші гроші" виробництва Bigus Info із посиланням на надані журналістам неназваним анонімним джерелом дані електронного листування оприлюднив інформацію про корупційну схему із закупівлі бронетанковими заводами держконцерну "Укроборонпром" у рамках програми імпортозаміщення в 2015-2017 роках контрабандних комплектуючих з РФ через фіктивні фірми-"прокладки", зокрема ТОВ "Оптимумспецдеталь". Згідно з даними проекту, загальний обсяг закуплених держконцерном у названий період у фіктивних фірм контрабандних комплектуючих для бронетехніки оцінюється в близько 250 млн грн. Серед центральних фігурантів схеми в телепроекті названий Ігор Гладковський - старший син першого заступника секретаря РНБО, голови міжвідомчої комісії з ВТС при РНБО Олега Гладковського.

П.Порошенко 4 березня підписав указ про звільнення О.Гладковського з РНБО і з посади голови міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва (ВТС) та експортного контролю.

Водночас в оприлюдненій увечері 4 березня в програмі "Наші гроші" третьої серії розслідування команда журналістських розслідувань Bihus.Info стверджує, що схеми закупівлі комплектуючих за завищеними цінами для підприємств "Укроборонпрому" передбачали "відкати" для нинішнього керівника держконцерну Павла Букіна і звільненого в понеділок першого заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони (РНБО) О.Гладковського.

У третій серії розслідування, що базується на отриманому журналістами восени 2018 роки від аноніма архіві листування учасників угод, її автори звинувачують О.Гладковського та П.Букіна в отриманні щонайменше $30 тис. і $10 тис. відповідно при закупівлі російських висотомірів для ремонту в Україні Ан-26 із Казахстану.

За даними журналістів, у 2016-2017 рр. ці прилади вартістю близько $85 тис. за посередництва сина О.Гладковского Ігоря і його партнера Віталія Жукова було доставлено в Україну через ОАЕ під виглядом запчастин до цивільного вертольота, і їх придбала держкомпанія "Укрспецекспорт", яку на той момент очолював П.Букін, приблизно за $580 тис.

Журналісти заявляють, що О.Гладковський і П.Букін відмовилися коментувати цю інформацію, а екс-заступник глави РНБО заперечував знайомство з В.Жуковим.

5 березня детективи Національного антикорупційного бюро України за результатами аналізу інформації, викладеної в третій частині фільму-розслідування команди журналістських розслідувань Bihus.Info про факти корупції в оборонно-промисловому комплексі, зареєстрували ще одне кримінальне провадження.

"Попередня правова кваліфікація - ч.5 ст.191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою - ІФ)", - повідомила прес-служба НАБУ.

У НАБУ повідомили, що відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) внесено "за фактом заволодіння коштами держбюджету, вчиненого за попередньою змовою групою осіб в особливо великому розмірі шляхом зловживання службовим становищем посадовими особами з числа керівників державної компанії "Укрспецекспорт" під час здійснення закупівлі деталей і комплектуючих для авіатехніки".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни продовжують обстрілювати Херсонську громаду, одна людина загинула, троє поранені

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА