19:12 07.03.2019

На підгрупі з безпеки ТКГ домовилися про запровадження з півночі 8 березня режиму тиші на Донбасі

2 хв читати
На підгрупі з безпеки ТКГ домовилися про запровадження з півночі 8 березня режиму тиші на Донбасі

Домовленості про перемир'я з півночі 8 березня було досягнуто на засіданні підгрупи з безпеки Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на сході України (ТКГ) в четвер, повідомив представник України в ТКГ Євген Марчук.

"Найголовніше: все-таки ми сьогодні домовилися, і всі сторони погодилися, що з нуля годин запускається режим тиші. Але щоб не було дуже великих ілюзій, доки не буде гарантій із боку РФ і насамперед керівництва РФ пана Путіна або його представників, на превеликий жаль, на дуже великий оптимізм сподіватися не доводиться. М'яч на російській стороні", - сказав Є.Марчук в ефірі телеканалу "Прямий" у четвер.

Представник України уточнив, що в засіданні підгрупи, яке тривало в режимі відеоконференції протягом семи з половиною годин, брав участь він, спецпредставник ОБСЄ з питань України Мартін Зайдік, але не було представника РФ Бориса Гризлова.

Є.Марчук пояснив, що раніше Україна запропонувала підготувати "фундаментальне оголошення" режиму тиші, який був би реалізований з урахуванням практики попередніх таких оголошень. За його словами, ОБСЄ проаналізувала закономірності порушень такого режиму.

Крім того, як зазначив представник України, українська сторона зробила компромісний варіант щодо оголошення режиму тиші, але російська сторона не погоджувалася на компроміс. Водночас з ОБСЄ "ми дійшли розуміння щодо тексту", зазначив Є.Марчук.

На уточнювальне запитання ведучого, на який період запроваджується режим тиші - лише на 8 березня чи довше, він відповів: "Режим із сьогоднішнього дня і безстроково... Ми хотіли, щоб режим тиші був на тривалий період".

Зі свого боку, перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко повідомила, що спільна заява ТКГ щодо припинення вогню з півночі 8 березня підписана не була. "На жаль, через відсутність Гризлова не підписана спільна заява, а значить Росія вкотре намагається уникнути відповідальності за дотримання домовленостей", - написала вона на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук у четвер.

Вона зазначила, що в четвер відбулася ініційована представниками ОБСЄ та українською стороною скайп-конференція ТКГ, де Україну представляє Є.Марчук і підгрупи з безпеки.

"Після важкої і емоційної дискусії з іншими представниками від РФ досягнуто домовленості про припинення вогню сьогодні опівночі. Це буде 19-а спроба припинити насильство на Донбасі", - підкреслила Геращенко.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА