20:19 07.03.2019

Уже вісьмом полоненим українським морякам у РФ призначено психолого-психіатричні експертизи, адвокати заявляють про їх недопустимість

2 хв читати
Уже вісьмом полоненим українським морякам у РФ призначено психолого-психіатричні експертизи, адвокати заявляють про їх недопустимість

Слідче управління Федеральної служби безпеки РФ у четвер провело слідчі дії стосовно ще двох українських військовополонених моряків Василя Сороки та Віктора Беспальченка, їм для ознайомлення було представлено постанови щодо призначення амбулаторної психолого-психіатричної експертизи, повідомляє адвокат Микола Полозов.

"Таким чином, за поточний тиждень проведення амбулаторної психолого-психіатричної експертизи слідство призначило стосовно восьми військовополонених моряків. Наступного тижня планується проведення цих слідчих дій ще стосовно 12 військовополонених", - написав М.Полозов на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

За його словами, адвокати зробили заяви про недопустимість проведення такої експертизи стосовно військовополонених, як не передбаченої третьою Женевською конвенцією. Також було зазначено, що слідство не надало інформації про направлення до компетентних органів України відповідного запиту щодо витребування інформації про стан психічного здоров'я військовополонених.

З огляду на те, що слідство має намір здійснювати експертизу незалежно від позиції захисту, адвокати, як і раніше, заявили клопотання про присутність під час проведення експертизи у зв'язку з необхідністю надання юридичної допомоги військовополоненим.

Як повідомлялося, 5 березня відбулися слідчі дії стосовно трьох військовополонених українських моряків: Сергія Цибізова, Романа Мокряка, Юрія Без'язичного, під час яких їх та їхніх адвокатів ознайомили з постановою про призначення амбулаторної психолого-психіатричної експертизи. Захист заявив, що третя Женевська конвенція від 12.08.1949 "Про поводження з військовополоненими" не передбачає проведення стосовно військовополонених будь-яких психолого-психіатричних експертиз", але якщо всупереч міжнародному праву експертизу все ж проводитимуть, то адвокати наполягають на їхній присутності під час її проведення.

6 березня відбулися слідчі дії стосовно ще трьох військовополонених українських моряків: Владислава Костишина, Володимира Варимеза, Сергія Чуліби. Їм також було призначено подібну експертизу, адвокати зробили аналогічні заяви.

За словами М.Полозова, протягом двох тижнів слідство планує ознайомити з постановами про призначення експертизи всіх військовополонених та їхніх захисників.

25 листопада 2018 року представники ФСБ РФ захопили в полон екіпажі катерів ВМС ЗС України "Бердянськ", "Нікополь" і рейдового буксира "Яни Капу". Так звана "ФСБ у Республіці Крим" відкрила стосовно членів екіпажу кримінальну справу за фактом "незаконного перетину державного кордону РФ" за ч. 3 ст. 322 КК РФ.

27 та 28 листопада суди окупованого Криму обрали стосовно 24 військовополонених запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 25 січня 2019 року, всіх помістили до Сімферопольського СІЗО, включно з трьома пораненими, виписаними з лікарні в Керчі. Згодом усіх військовополонених незаконно перевезли до Москви, де помістили в СІЗО. 15 і 16 січня 2019 року Лефортовський райсуд Москви продовжив термін тримання під вартою українським морякам до 24 квітня 2019 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА