16:56 08.03.2019

Глава і генсек ОБСЄ вітають перемир'я на Донбасі і закликають захистити мирних жителів

3 хв читати
Глава і генсек ОБСЄ вітають перемир'я на Донбасі і закликають захистити мирних жителів

Чинний глава ОБСЄ, міністр закордонних справ і Словаччини Мирослав Лайчак і генеральний секретар ОБСЄ Томас Гремінгер підтримали нову рекомендацію про припинення вогню на сході України, яка вступила в силу 8 березня о 00:01 за київським часом і має привести до зниження насильства, повідомляє відділ комунікацій та зв'язків з громадськістю ОБСЄ в п'ятницю.

У повідомленні наголошується, що хоча відновлення перемир'я і є довгоочікуваною подією, але міцного припинення вогню ще не досягнуто, тому глава ОБСЄ повторив свій заклик до "стійкого, повного і постійного припинення вогню" в Україні.

"Зараз це можливість зосередитися на потребах жінок, чоловіків і дітей, які занадто довго страждали від цього конфлікту. Гарантія безпечної обстановки є найважливішою попередньою умовою для будь-якого позитивного розвитку, зокрема й поліпшення важкої гуманітарної ситуації. Я закликаю сторони узяти на себе всю повноту відповідальності, особливо до людей з обох боків лінії зіткнення в зоні конфлікту", - сказав М.Лайчак.

"Кожного тижня в Східній Україні гинуть або отримують поранення цивільні особи внаслідок обстрілів, наземних мін або вибухонебезпечних пережитків війни. Збиток основної інфраструктури обмежив доступ до базових послуг, а в деяких випадках створює ризик екологічного лиха. Після п'яти років страждань народ України заслуговує миру, безпеки і надії на краще майбутнє. Сторони мають зробити більше для забезпечення благополуччя людей, яких, як вони стверджують, захищають, і припинити бойові дії, щоб домогтися політичного рішення", - заявив у свою чергу Т.Гремінгер.

Чинний голова і генеральний секретар ОБСЄ знову заявили про свою незмінну рішучу підтримку Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні. "СММ виконує важливу роботу зі зниження напруженості на місцях", - зазначили вони.

"Спостерігачам ОБСЄ має бути наданий безпечний і безперешкодний доступ для виконання їхнього мандата. Нам необхідно ще більше посилити важливу роботу спостерігачів, які безпосередньо сприяють запобіганню подальшій ескалації", - йдеться в заяві М.Лайчака і Т.Гремінгера.

Як повідомлялося, на засіданні підгрупи з безпеки ТКГ в четвер було досягнуто Домовленість про перемир'я з півночі 8 березня.

"Але, щоб не було дуже великих ілюзій, доки не буде гарантій з боку РФ і, перш за все, керівництва РФ пана Путіна або його представників, на превеликий жаль, на дуже великий оптимізм сподіватися не доводиться", - прокоментував домовленість представник України в ТКГ Євген Марчук.

У свою чергу перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко повідомила, що спільну заяву ТКГ про припинення вогню з півночі 8 березня підписано не було через відсутність представника РФ Бориса Гризлова.

Вранці в прес-центрі штабу операції Об'єднаних сил повідомили, що обстрілу позицій українських військ зафіксовано не було, проте пізніше з'явилася інформація, що незаконні збройні формування після оголошення перемир'я один раз прицільно обстріляли позиції Об'єднаних сил на сході України в п'ятницю, 8 березня , близько 10.20. Унаслідок обстрілу ніхто не постраждав.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА