09:10 09.03.2019

Вашингтон вимагає від Анкари відмовитись від придбання російських систем С-400

2 хв читати
Вашингтон вимагає від Анкари відмовитись від придбання російських систем С-400

Туреччину чекають "серйозні наслідки" у разі завершення операції з придбання у Росії зенітних ракетних систем С-400, заявив представник Пентагону Чарльз Саммерс.

"Якщо Туреччина придбає С-400, будуть серйозні наслідки для наших відносин у військовій сфері", - сказав він журналістам.

"Якщо вони придбають С-400, вони не отримають ані F-35 (американський винищувач-бомбардувальник - ІФ), ані Patriot (зенітно-ракетні комплекси - ІФ)", - додав він.

Раніше цього тижня командувач об'єднаними збройними силами НАТО в Європі генерал Кертіс Скапаротті заявив у Конгресі, що виступає проти продажу Туреччині F-35, якщо Анкара використовуватиме С-400.

Представник Держдепу США Роберт Палладіно, зі свого боку, заявляв, що ситуація з С-400 може вилитися в застосування США санкцій відповідно до закону "Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій" (CAATSA).

США і НАТО багаторазово попереджали турецьку сторону, що С-400 не можуть бути інтегровані в систему протиповітряної і протиракетної оборони альянсу.

Напередодні міністр оборони Туреччини Хулуси Акар заявив, що Туреччина придбає у Росії зенітно-ракетні системи С-400 через нагальну потребу забезпечити безпеку країни.

"Закупівля ЗРС С-400 - це не питання переваг, а нагальна вимога національної безпеки. Туреччина зобов'язана захистити 82 мільйони своїх громадян", - сказав він.

За його словами, розміщення С-400 в Туреччині розпочнеться в жовтні, а командування ЗС Туреччини пізніше визначить місця їх дислокації.

Міністр нагадав, що з початком кризи в Сирії США, Німеччина і Нідерланди розміщували в Туреччині засоби протиповітряної оборони для захисту турецької території, проте пізніше вивели з країни ці системи.

"Внесок у забезпечення протиповітряної оборони Туреччини сьогодні роблять лише Іспанія та Італія. Анкара знову переконалася в тому, що повинна мати свої комплекси ПРО", - підкреслив міністр.

При цьому він підкреслив, що Туреччина і надалі буде виконувати свої зобов'язання в рамках НАТО.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА