09:00 11.03.2019

Суд засудив Манафорта майже до чотирьох років в'язниці

3 хв читати
Суд засудив Манафорта майже до чотирьох років в'язниці

Суд в США засудив колишнього керівника передвиборчої кампанії президента Дональда Трампа Пола Манафорта до 47 місяців тюремного ув'язнення за звинуваченням у податкових махінаціях і банківському шахрайстві, повідомило видання The Hill.

"Журі присяжних засудило вас за серйозні злочини, дуже серйозні", - нагадав суддя Томас Селбі Елліс III під час винесення вироку.

Однак, зазначає The Hill, оголошений вирок виявився істотно м'якше очікуваного: так, спостерігачі припускали, що П.Манафорта можуть засудити терміном від 19 до 24 років в'язниці. Крім цього, вирок П.Манафорту враховує ті дев'ять місяців, які він уже провів в ув'язненні під час судового процесу.

Також П.Манафорт зобов'язаний виплатити $ 50 тис. штрафу і ще $ 24 млн для відшкодування збитків.

Водночас адвокат засудженого Кевін Даунінг заявив журналістам, що процес продемонстрував непричетність П.Манафорта до справи про передбачуване втручання РФ у вибори в США в 2016 році.

"Я думаю, найважливіше з побаченого нами сьогодні - це те, про що ми говорили з самого першого дня: немає ніяких свідоцтв того, що Пол Манафорт був залучений до будь-якої змови з будь-якими державними службовцями з Росії", - сказав адвокат .

"Він постав перед судом не через щось, що мало б відношення до змови з російським урядом з метою вплинути на вибори (в США - ІФ)", - підтвердив зі свого боку суддя.

Журі присяжних суду в штаті Віргінія в серпні 2018 визнало 69-річного П.Манафорта винним у 8 з 18 пред'явлених йому пунктів обвинувачення.

За цими статтями підсудного мали засудити до тюремного ув'язнення від 19 до 24 років, проте захист просив суддю Т.С.Елліса III "значно" пом'якшити покарання. Адвокати відзначали, що П.Манафорт повністю розкаявся, а стан його здоров'я значно погіршився через дев'ять місяців, проведених в ув'язненні в очікуванні вироку.

Слідство щодо діяльності П.Манафорта почалося після того, як він став фігурантом розслідування команди спецпрокурора Роберта Мюллера, присвяченого можливій змові Д. Трампа з російською владою під час передвиборчої кампанії 2016 року і передбачуваного втручання Росії в президентські вибори в США.

Йому були пред'явлені обвинувачення в банківських махінаціях і ухиленні від сплати податків на суму понад $ 30 млн у період роботи лобістом на українську Партію регіонів і колишнього президента країни Віктора Януковича, які він відмивав через офшори. Сторона обвинувачення наполягала на тому, що в 2006 році дохід П.Манафорта становив мільйони доларів, які він отримував від уряду України і українських олігархів. Гроші були спрямовані П.Манафорту для того, щоб він підтримував В.Януковича. Після того, як В.Янукович у 2014 році покинув Україну, дохід П.Манафорта різко впав, повідомляла британська газета The Guardian.

Команда спецпрокурора Р.Мюллер зі свого боку відзначала, що за час розслідування П.Манафорт порушував умови угоди зі слідством і неодноразово давав неправдиві свідчення.

В результаті 13 березня в окрузі Колумбія П.Манафорт очікує винесення вироку вже в іншій справі, в рамках якої було визнано, що він брехав ФБР і Р.Мюллеру кілька разів і тим самим порушив умови угоди зі слідством. Згідно з рішенням судді Емі Берман Джексон, П.Манафорт "навмисно зробив кілька помилкових заяв у ФБР, офісі спеціального прокурора і великому журі з питань, які були суттєвими для розслідування".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА