12:50 11.03.2019

САП повідомила про підозру меру Труханову

3 хв читати
САП повідомила про підозру меру Труханову

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) повідомила про підозру міському голові Одеси Геннадію Труханову за статтею про декларування недостовірної інформації.

"Під час слідчих дій у понеділок Труханову повідомлено про підозру за ст.366-1 Кримінального кодексу за фактом декларування недостовірної інформації", - повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у прес-службі САП у понеділок.

Пізніше цього дня прес-служба НАБУ уточнила, що Г.Труханову повідомлено про підозру щодо внесення недостовірної інформації в електронні декларації за 2015 і 2016 роки.

"Слідство встановило, що мер Одеси не вніс до декларації...відомості про майно та доходи, власником яких є особа, з якою чиновник пов'язаний спільним побутом, має взаємні права та обов'язки. З цією особою підозрюваний перебував у офіційному шлюбі з 1985 до 1997 року, має двох спільних дітей, один з яких народився в 2000 році, тобто після офіційного розірвання шлюбу", - зазначено в повідомленні.

Так, за інформацією Нацбюро Г.Труханов не задекларував таке майно: квартиру, два паркомісця, елінг, дачу, нежитлову нерухомість, два автомобілі, частки в кількох суб'єктах господарювання, відсотки за вкладами в банках. "Загалом до декларації 2015 року мер Одеси не вніс статки на загальну суму 32,48 млн грн, у декларацію 2016 року - на 18,81 млн грн. Розмір незадекларованих доходів визначено на підставі експертиз, проведених у рамках досудових розслідувань", - зазначено в повідомленні.

Розслідування цих фактів детективи НАБУ почали в листопаді 2017 року.

У Нацбюро нагадали, що мер Одеси також є обвинувачуваним в іншому епізоді - у заволодінні 185 млн грн місцевого бюджету Одеси при купівлі будівлі колишнього заводу "Краян".

Як повідомлялося, наприкінці лютого 2019 року Конституційний суд України за конституційним поданням 59 народних депутатів України визнав неконституційною ст.368-2 КК України про незаконне збагачення, оскільки її положення не відповідають принципам верховенства права і презумпції невинності. КС дійшов висновку, що ст. 368-2 не відповідає "вимогам чіткості, точності та однозначності, тому суперечить юридичній визначеності як складової принципу верховенства права, закріпленого в статті 8 Конституції України".

Як заявило Національне антикорупційне бюро України (НАБУ), рішення КС про визнання неконституційною статті КК про незаконне збагачення спричинить закриття всіх розслідуваних за цією статтею кримінальних проваджень, відновити відповідні розслідування в подальшому вже буде неможливо.

Після цього 6 березня НАБУ повідомило про закриття кримінального провадження за фактом незаконного збагачення Г.Труханова. У Бюро нагадали, що мера Одеси "вже обвинувачують у заволодінні 185 млн грн міського бюджету", відповідну справу слухають у Малинівському районному суді Одеси.

"Рішення КС про визнання неконституційною ст.368-2 до цього судового процесу стосунку не має, оскільки посадову особу обвинувачують у корупційному злочині за іншою статтею - ч.5 ст.191 КК України. Детективи НАБУ також продовжують розслідування інших фактів можливої протиправної діяльності голови Одеської мерії ", - йдеться в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА