20:28 12.03.2019

НАБУ має намір довести до фіналу справу про постачання запчастин на Харківський бронетанковий завод

4 хв читати
НАБУ має намір довести до фіналу справу про постачання запчастин на Харківський бронетанковий завод

Директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник заявляє, що розслідування щодо поставок запчастин на Харківський бронетанковий завод, про яке розповідалося в третій частині програми "Наші гроші" журналістів Bihus.info, завжди знаходилося в активній фазі, і НАБУ має намір завершити цю справу.

"Суть розслідування полягала в тому, що низка суб'єктів господарської діяльності нібито постачали на адресу Харківського бронетанкового приціли для танків. Але при цьому була інформація, що ці приціли раніше вважалися власністю Міністерства оборони. І на причетність до цього постачання перевірялась низка суб'єктів господарської діяльності, зокрема, відома фірма "Оптимумспецдеталь"", - сказав А.Ситник у відеокоментарі, розміщеному на сторінці НАБУ в YouTube у вівторок.

За його словами, всього в ході цього розслідування керівництвом держконцерну "Укроборонпром" в НАБУ було зроблено чотири запити, на які надані чотири відповіді, і в трьох з них підприємство "Оптимумспецдеталь" фігурувало як таке, щодо якого ведуться слідчі дії.

В іншому листі, про який розповідали журналісти в розслідуванні, цього підприємства не було, так як, за словами А.Ситника, цей лист було сформовано на запит "Укроборонпрому" в частині конкретної інформації, встановленої в кримінальному провадженні, що "приціли, які за деякими даними вважалися власністю "Укроборонпрому", цим підприємством і ще трьома підприємствами не постачалися на Харківський бронетанковий завод", і в листі були вказані тільки ті компанії, які постачали такі приціли на завод.

"Тому тут є деяка маніпуляція, що нібито хтось виключив підприємство ("Оптимумспецдеталь "- ІФ) зі списку фіктивних підприємств. Ми такого списку не ведемо, повноважень таких не маємо", - підкреслив директор НАБУ.

Він також заявив, що розслідування цієї справи завжди знаходилося в активній фазі.

"Зовсім не погоджуюся з тим, що ця справа не розслідувалася. Якщо проаналізувати рух цієї справи, то там дійсно зроблена велика робота, оглянуті танки, на яких стоять ці приціли, зараз ми намагаємося все-таки вийти на фінальний результат у цій справі", - сказав А.Ситник.

Директор НАБУ зазначив, що протягом 2017-2019 років у справі, яка стосується Харківського бронетанкового заводу, постійно проводили розслідування, були проведені десятки процесуальних слідчих дій, і "це розслідування завжди знаходилося в активній фазі".

"Зроблена якась робота, яка дозволяє нам рухатися до остаточного рішення в цій справі. НАБУ - це єдиний орган, який залучав саме за розкрадання державних коштів у сфері "Укроборонпрому" і взагалі в сфері оборони", - сказав він.

Разом з тим, А.Ситник повідомив, що НАБУ не має листування сина на той момент першого заступника Ради національної безпеки і оборони Олега Гладковського Ігоря і фігуранта їх розслідувань Віталія Жукова.

"Щоб провести досудове розслідування в цих справах, потрібно все-таки отримати і носії, де є ця переписка, і ті матеріали, які є в Генеральній прокуратурі. Ми не знаємо точної інформації, що конкретно там знаходиться, але нами ініційовано питання витребування цих даних, цього виробництва, і, сподіваюся, ці рішення будуть розглянуті, і ці рішення будуть передані в НАБУ", - поінформував А.Ситник.

Як повідомлялося, у фінальній серії розслідування, оприлюдненій увечері 11 березня, журналісти команди розслідувань Bihus.info стверджують: і податковій адміністрації, і військовій прокуратурі, і Національному антикорупційному бюро було відомо про наявність незаконних схем в оборонному комплексі.

Зокрема, вони продемонстрували обізнаність НАБУ щодо наявності незаконних схем в оборонному комплексі. У сюжеті йдеться про те, що фігурант їх розслідувань Віталій Жуков вимагав від іншого фігуранта - Андрія Рогози, - вирішення питання на рівні заступника директора НАБУ Гізо Углави про "помилкове внесення" в список фіктивних фірм "Оптимумспецдеталь". Компанію було внесено до списку через підозрілі контракти з Харківським бронетанковим заводом - НАБУ проводило розслідування із закупок цього заводу, а "Оптимумспецдеталь" продавала заводу танкові приціли.

Журналісти стверджують, що А.Рогоза згодом отримав лист за підписом Г.Углави, в якому в переліку підозрілих компаній немає "Оптимумспецдеталі".

Автори розслідування вважають, що Харківський бронетанковий завод купував приціли з переплатою в три рази. Після викреслювання НАБУ компанії "Оптимумспецдеталь" зі списку завод продовжив купувати приціли, що завдало збитків оборонному бюджету ще на 13 млн грн.

12 березня в Державному бюро розслідувань повідомили, що слідчі центрального апарату ДБР почали досудове розслідування за матеріалами журналістського розслідування під назвою "За скільки зливали справи з оборонки. Роль НАБУ, СБУ і прокуратури (таємне листування, ч.4-5)".

Як написала перший заступник директора ДБР Ольга Варченко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок, розслідування ведеться за ознаками злочинів, передбачених ч.3 ст.368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти за добу завдали одного ракетного та 67 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

У Києві триває евакуація двох лікарень на вулиці Богатирській, по яких ворог анонсував можливий удар - Кличко

Глави МЗС України та Іспанії обговорили кроки щодо посилення української протиповітряної оборони

Зеленський доручив Кубракову опрацювати питання прямого залізничного сполучення "Славутич - Київ"

На авдіївському напрямку за добу відбито 23 атаки окупантів

Шмигаль обговорив із главою МЗС Латвії євроінтеграцію України та конфіскацію російських активів

Заяви представників Білорусі про терористів, які нібито перебувають в українських лікарнях, є ІПСО – коментар СБУ

Поки що немає жодного підтвердження, що РФ насправді має намір завдати ударів по лікарнях у Києві - військова адміністрація

На Набережному шосе в Києві 27 квітня короткочасно обмежать рух транспорту - КМДА

Окупанти вивели на бойове чергування в Чорне море два носії "Калібрів" - Сили оборони півдня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА