21:23 12.03.2019

В Європарламенті обговорили рекомендації стосовно боротьби проти ворожої пропаганди

2 хв читати
В Європарламенті обговорили рекомендації стосовно боротьби проти ворожої пропаганди

Член Європейської Комісії з міжнародного співробітництва та розвитку Невен Міміца заявив, що обговорення в Європарламенті питання про дезінформацію і втручання третіх країн як ніколи актуальне з огляду на майбутні європейські вибори.

"Відповідь на гібридні загрози маємо дати спільно. Ми робимо все необхідне, щоб діяти колективно, разом з державами-членами", - сказав єврокомісар, який виступав у вівторок у Страсбурзі на пленарній сесії Європарламенту від імені високого представника ЄС із закордонних справ Федеріки Могеріні в дебатах стосовно ролі стратегічної комунікації ЄС у протидії пропаганді, спрямованої проти Євросоюзу.

Дебати проходили щодо доповіді члена Європарламенту від Польщі Анни Ельжбети Фотиги, підготовленій у вигляді рекомендацій Раді ЄС та главі дипломатії Євросоюзу.

За словами Н.Міміци, європейські "фундаментальні цінності повинні лежати в основі нашої відповіді на виклики дезінформації". "Саме таким чином ми склали і втілюємо наш план дій проти дезінформації", - зазначив член ЄК.

Він запевнив євродепутатів, що висловлені в доповіді рекомендації щодо поліпшення стратегічної комунікації вже виконуються, і в Європейській зовнішньополітичній службі (ЄВС) розраховують на подальшу підтримку Європарламентом цієї роботи, зокрема, в бюджетному плані.

"Наступного тижня ми запустимо передбачену планом систему раннього оповіщення (про дезінформаційні кампанії - ІФ). Ця система полегшить обмін оцінками, корисним досвідом, даними між державами-членами у випадках дезінформації", - повідомив Н.Міміца.

Це, вважає він, допоможе перед європейськими виборами.

Слідом за доповідачем єврокомісар зазначив роль контрпропагандистської структури ЄВС - East StratCom у боротьбі проти дезінформації. "Спеціальна група East StratCom була піонером цієї функції. Дотепер вона виявила і оповістила щодо більш ніж 5 тис. випадків дезінформації, яка випливає з російських джерел. На жаль, ця цифра буде ще рости. Це можливо, враховуючи, що проблема скоро вирішена не буде", - констатував єврокомісар.

"Наш колективний обов’язок не дати торкнутися європейським виборам цьому лихові", - заявив Н.Міміца.

Доповідачка Європарламенту А.Е.Фотига свій виступ зосередила в основному на описі структури рекомендацій, в яких пропонується, зокрема, рішуче засудити "все більш і більш агресивні дії Росії, Китаю, Ірану, Північної Кореї та інших країн (...), бажаючих послабити або підірвати нормативні основи та принципи європейських демократій і суверенітет усіх країн "Східного партнерства", а також вплинути на вибори і підтримати екстремістські рухи".

Вона нагадала, що 2019 рік - це рік європейських виборів і виборів у державах-членах ЄС. "Після всього, що ми пережили, - втручання Російської Федерації у вибори і референдуми в Європейському союзі і в інших місцях - ми повинні посилити наш опір такому виду діяльності", - закликала європейський депутат.

Голосування стосовно розділу доповіді про дезінформацію і ворожій ЄС пропаганді відбудеться на пленарній сесії Європарламенту в середу.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА