12:47 15.03.2019

Троє суддів КС наполягають на відставці голови суду Шевчука

2 хв читати
Троє суддів КС наполягають на відставці голови суду Шевчука

Судді Конституційного Суду України Микола Мельник, Сергій Сас і Ігор Сліденко вважають, що подальше перебування Станіслава Шевчука на посаді голови КС призведе до повного руйнування конституційного правосуддя, і просять колег вжити кардинальних заходів, повідомляє інтернет-версія газети "Дзеркало тижня. Україна "(ZN.UA) з посиланням на лист суддів.

Так, в листі, який М.Мельник, С.Сас і І.Сліденко розіслали своїм колегам із КС і копію якого оприлюднено в ZN.UA, зазначається, що С.Шевчук "поставив свої інтереси вище інтересів суду, держави та суспільства" і "зосередив свої зусилля на використанні можливостей високої державної посади для досягнення особистих цілей і задоволення власних амбіцій".

У листі наголошується, що створена С.Шевчуком у колективі КС атмосфера загальної недовіри і конфліктності унеможливлює конструктивну та продуктивну діяльність суду.

"Очевидним є те, що С.Шевчук не має наміру припиняти експлуатувати посаду голови суду в цілях, які не мають нічого спільного з конституційним правосуддям. Це підтверджується тим, що він постійно ігнорує звернення до нього (починаючи з квітня 2018 роки) припинити порушення Конституції та законів України, належно виконувати свої посадові обов'язки щодо вирішення внутрішньо-організаційних проблем і налагодження нормальної роботи суду", - йдеться в листі.

Автори листа наголошують, що подальше перебування С.Шевчука на посаді голови КС "призведе до повного руйнування суду та конституційного правосуддя".

"Ситуація, в якій опинився суд у зв'язку з перебуванням С.Шевчука на посаді голови КС, вимагає від суддів невідкладного вжиття кардинальних правових заходів для забезпечення організації діяльності суду... передбачених Конституцією України", - повідомляється в листі.

Як повідомлялося, КС за конституційним поданням 59 народних депутатів України визнав неконституційною ст. 368-2 КК України про незаконне збагачення, оскільки її положення не відповідають принципам верховенства права і презумпції невинуватості. Рішення Конституційного Суду є обов'язковим, остаточним і не може бути оскаржене.

Національне антикорупційне бюро України заявило, що рішення КС України про визнання неконституційною статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення спричинить закриття всіх розслідуваних за цією статтею кримінальних проваджень, відновити відповідні розслідування в подальшому вже буде неможливо.

28 лютого голова КС Станіслав Шевчук запевнив, що рішення про неконституційність статті КК про незаконне збагачення ухвалювалося без будь-якого політичного тиску, судді керувалися виключно Конституцією України.

"Я особисто не зафіксував жодного тиску, натяків або погроз. Та сама ситуація і щодо моїх колег. Ніхто мені не сказав, що не повідомив (про будь-який тиск - ІФ)", - сказав С.Шевчук журналістам, відповідаючи на запитання про те , чи здійснювався тиск на суд під час ухвалення рішення.

Загалом, за словами С.Шевчука, за весь час його роботи на посаді голови КС не було тиску і будь-яких вимог прийняти певне рішення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

Кількість загиблих унаслідок ворожого удару по селищу Удачному на Донеччині зросла до 3, поранені 4 - ОВА

Волонтери ТЧХУ працюють у штабі з ліквідації наслідків ракетного удару РФ у Смілі

"Сталевий фронт" Ахметова побудував понад 80 км фортифікацій на Донеччині та Запоріжжі

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА