14:14 15.03.2019

НАКО візьме участь у формуванні оновленого складу наглядової ради "Укроборонпрому"

3 хв читати
НАКО візьме участь у формуванні оновленого складу наглядової ради "Укроборонпрому"

Незалежний антикорупційний комітет із питань оборони (НАКО) готовий посприяти у формуванні оновленого складу наглядової ради держконцерну "Укроборонпром", що буде націлений на практичну реформу держконцерну з подальшим його перетворенням на оборонне об'єднання європейського зразка, повідомив співголова НАКО, екс-міністр закордонних справ України (грудень-2007 - березень-2009), екс-перший заступник секретаря РНБО (березень-2009 - лютий-2010) Володимир Огризко.

"Вчора ми зустрічалися з керівництвом "Укроборонпрому" та обговорювали, яким чином рухатися далі і що робити. Один з напрямів, за який ми зараз візьмемося, і який є надзвичайно важливим, - це створити таку наглядову раду в цьому концерні, що реально виконуватиме свої функції" - повідомив він під час панельної дискусії з питань корупції в оборонному секторі України в Києві в п'ятницю.

"Головне в тому, щоб об'єднати політичну волю та професійні рекомендації, що можуть допомогти поміняти систему (управління держсектором ОПК - ІФ)", - зазначив співголова НАКО, наголосивши: "Ми не з Бюро розслідувань (ДБР - ІФ), ми структура, що хоче поміняти структуру функціонування того ж "Укроборонпрому", щоб він доріс до рівня європейських концернів, що займаються виробництвом озброєнь".

В.Огризко особливо акцентував на важливості підтримки реформи українського ОПК на політичному і законодавчому рівні. Звертаючись до представників українського політичного істеблішменту, він наголосив: "Це повинно бути частиною українського законодавства ... Ми (НАКО - ІФ) не можемо узяти на себе функції, які нам не властиві. Це питання комбінації зусиль - наших екcпертних, і ваших - політичних".

Як заявив член НАКО, екс-уповноважений представника з питань боротьби з корупцією в Словенії Драго Кос, НАКО хоче від "Укрборонпрому" дві речі: "Наглядову раду з незалежних авторитетних фахівців та проведення аудиту фінансів держконцерну".

Крім того, наголосив він, потрібна визначеність щодо позиції уряду України: чи буде "Укроборонпром" скасований, збережений або "за підсумками аналізу" реформований і перетворений на нову, сучасну структуру.

Як повідомила генеральний секретар НАКО Олена Трегуб, на сьогодні НАКО бере участь в оновленні законодавства про оборонні закупівлі і держоборонзамовлення і планує вже найближчим часом представити велике дослідження з цього питання.

НАКО є спільною ініціативою Програми протидії корупції в сфері безпеки і оборони міжнародної неурядової організації Transparency International - Великобританія (TI-DSP) і Transparency International Україна (ТІ Україна). Метою НАКО є сприяння зменшенню корупційних ризиків в оборонному секторі шляхом моніторингу, оцінки та аналізу антикорупційних реформ та надання відповідних рекомендацій.

До складу створеного в 2010 році указом президента "Укроборонпрому" на сьогодні входять близько 100 підприємств українського ОПК, зокрема й держкомпанія "Укспецекспорт" та її дочірні підприємства. Відповідно до ухваленого ВР у червні 2011 року закону, "Укроборонпром" спільно з урядом забезпечує управління об'єктами держвласності в ОПК.

Згідно зі статутом держконцерну, його вищим органом управління є наглядова рада у складі п'яти суддів з повноваженнями строком на п'ять років, троє з яких призначаються президентом, двоє - уповноваженим органом управління (Міністерство економічного розвитку і торгівлі - ІФ).

На сьогодні до складу НР "Укроборонпрому" входять: введений до складу наглядової ради указом президента в січні 2018 року ректор НТУУ "Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського", глава НР Михайло Згуровський, екс-головнокомандувач ВПС ЗСУ Ярослав Скалько, голова Держслужби фінансового моніторингу України Ігор Черкаський, а також введений до НР рішенням уряду в січні 2018 року закордонний радник держконцерну, екс-глава Агентства передових оборонних дослідницьких проектів США (DARPA, 2001-2009) Ентоні Тетер (Anthony Tether).

Як повідомлялося, 6 березня під час засідання РНБО з питань реформування "Укроборопрому", президент Петро Порошенко доручив забезпечити в терміновому порядку розширення складу Наглядової ради держконцерну і поповнити його склад міжнародними фахівцями з країн-членів НАТО. За його словами, це узгоджується з нормами нового базового закону "Про національну безпеку України" та надасть можливість прискорити досягнення підприємствами "Укроборонпрому" стандартів, необхідних для вступу України до НАТО.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА