16:42 15.03.2019

РФ подасть касацію до Верховного суду Нідерландів, якщо програє апеляцію щодо "скіфського золота", допускають в Україні

2 хв читати
РФ подасть касацію до Верховного суду Нідерландів, якщо програє апеляцію щодо "скіфського золота", допускають в Україні

Перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова прогнозує, що Росія подасть касаційну скаргу до Верховного суду Нідерландів, якщо програє апеляцію у справі про повернення в Україну експонатів виставки "Крим. Золотий острів у Чорному морі" (так зване скіфське золото).

"Апеляція - не остання можлива інстанція. Сторона, яка програє, має право подати касацію до Верховного суду Нідерландів, який уже є остаточною інстанцією", - пояснив заступник міністра юстиції України Сергій Петухов на прес-конференції на тему "Справа про "скіфське золото". Як Україна відстоює свої культурні цінності" у п'ятницю в Києві.

У свою чергу Е.Джапарова висловила впевненість, що Україна виграє апеляцію в цій справі, але припустила, що Росія подасть касаційну скаргу.

"За передчуттями, це може бути (подання касації - ІФ). Враховуючи, що вони обрали для себе шлях, щоб розтягнути цей процес у часі, маючи неміцну правову позицію, напевно, ця касація відбудеться", - сказала вона.

Як повідомлялося, виставку "Крим - золотий острів у Чорному морі" в музеї Алларда Пірсона було сформовано з колекцій п'яти музеїв, один з яких розташований у Києві, чотири - в Криму. Оскільки Нідерланди не визнали російської анексії Криму, що сталася після відкриття виставки, виникло запитання про те, кому повертати колекцію.

За словами міністра юстиції України Павла Петренка, на території Королівства Нідерланди розташовуються понад 565 музейних предметів колекції "Крим - золотий острів у Чорному морі" з Музейного фонду України. Переважно це археологічні знахідки. Страхова вартість колекції - 10 млн євро.

У Мінкульті РФ 10 вересня 2014 року сторони заявили, що експонати "скіфського золота" з київських музеїв повернули до Києва, предмети з кримських музеїв залишаються в Голландії після спільної виставки в амстердамському музеї.

Офіційна позиція України - "експонати не можуть бути повернуті на окуповану територію, яка тимчасово перебуває не під українським контролем, їх треба передати безпосередньо державі Україна".

На початку грудня 2016 року Печерський райсуд Києва наклав арешт на музейні експонати виставки "Крим - золотий острів у Чорному морі", які наразі експонуються в музеї Алларда Пірсона в Нідерландах, до Інтерполу передано документи для оголошення арештованого майна в міжнародний розшук.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

Окупанти вранці завдали ракетного удару по Одесі - Кіпер

У Запорізькій області дрони вдарили по транспортній інфраструктурі, є постраждалі

Ювенальні прокурори: 537 дітей загинули в Україні в результаті збройної агресії РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА