10:15 16.03.2019

Чоловік, який розстріляв мечеть у Новій Зеландії, заявив, що на нього вплинули теракти в Європі

2 хв читати

Головний підозрюваний у нападі на мечеті в Новій Зеландії 28-річний Брентон Таррант заявив, що задумав теракт після стокгольмського інциденту в квітні 2017 року, повідомляють в суботу західні ЗМІ.

Стрілець незадовго до нападу поширив 37-сторінковий маніфест під назвою "Велика зміна", в якому розповів про себе і про екстремістські ідеї, яких він дотримувався.

Так, Б.Таррант заявив, що "є звичайним білим чоловіком, який народився в Австралії в сім'ї, що належить до робітничого класу і не має великих статків".

За його словами, про організацію нападу він задумався два роки тому, коли був у Європі. Ця ідея виникла, зокрема, після теракту в Стокгольмі 7 квітня 2017 року, коли терорист на вантажному автомобілі скоїв навмисний наїзд на пішоходів у центрі міста.

Крім того, Б.Таррант зазначив, що був шокований напливом іммігрантів до Франції.

При цьому знайомі Б.Тарранта заявляють, що вони не помічали нічого незвичайного в його поведінці.

"Він ніколи не висловлював ніяких екстремістських поглядів і не поводився як божевільний", - зазначив його колишній начальник.

Однак він зазначив, що Б.Таррант дуже змінився після поїздок в Європу та Азію. Деякі ЗМІ повідомляють, що нападник побував в європейських країнах, а також в Пакистані і в Північній Кореї.

Б.Таррант народився і виріс в місті Графтон в австралійському штаті Новий Південний Уельс. Він закінчив школу і в 2009 році і влаштувався на роботу тренером з фітнесу, проте звільнився в 2011 році.

Батько Б.Тарранта помер від раку в 2010 році. У Графтоні нині проживають його мати і сестра.

У п'ятницю в мечеті в центрі новозеландського міста Крайстчерч і в мечеті передмістя цього міста, Лінвуді, сталася стрілянина.

За останніми даними, внаслідок нападу загинули 50 осіб, понад 40 осіб дістали поранень.

Новозеландська поліція повідомила про затримання чотирьох осіб, підозрюваних у причетності до стрільби у двох мечетях. Одному з них пред'явлені звинувачення у вбивстві.

Влада Нової Зеландії розцінює напад як теракт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА