08:16 17.03.2019

Чергова акція "жовтих жилетів" у Франції стала днем погромів і підпалів

3 хв читати
Чергова акція "жовтих жилетів" у Франції стала днем погромів і підпалів

Вісімнадцята акція руху "жовтих жилетів" зібрала в суботу у Франції 32,3 тис. учасників, повідомило французьке міністерство внутрішніх справ.

Це трохи більше, ніж попередньої суботи, коли в маніфестаціях взяли участь 28,6 тис. осіб.

Влада поки не уточнила кількість учасників протесту в Парижі, ЗМІ пишуть про "десятки тисяч".

У французькій столиці маніфестація швидко переросла в запеклі сутички з поліцією, погроми, мародерство і підпали. Особливо дісталося дорогим бутікам і ресторанам Єлисейських полів - символу благополуччя частини населення Франції.

Телебачення показало в вечірніх новинах, з якою ненавистю маніфестанти кидалися на поліцейські заслони, автомобілі поліції, намагалися витягувати водіїв і пасажирів поліцейського транспорту для побиття. В інтерв'ю деякі учасники пояснювали цей спалах ненависті до влади тим, що чотири місяці ніхто не бажає слухати вимог зубожілого населення.

Згідно з повідомленням Єлисейського палацу, президент Франції Емманюель Макрон скоротив своє перебування на гірськолижній станції у Верхніх Піренеях і буде присутній пізніше ввечері в суботу на засіданні кризового осередку в МВС за підсумком минулих у столиці погромів.

ЗМІ повідомляють щодо поступового повернення до ночі спокійної обстановки в Парижі після бурхливого дня, протягом якого поліція затримала 192 людини. За попередніми даними паризької префектури поліції, в столиці отримали поранення 60 осіб: 17 правоохоронців, 1 пожежний і 42 маніфестанти.

Загалом у країні, за даними газети "Фігаро", під час протестних маніфестацій затримані близько 230 осіб.

У Бордо було розгромлено відділення банку "Сосьєте Женераль", відбулися сутички з поліцією, яка застосувала сльозогінний газ і водомети. В іншому місті - оплоті руху "жовтих жилетів" - Тулузі - в маніфестації брали участь близько 3 тис. людей. До кінця дня обстановка загострилася, протестуючі почали кидати каміння в поліцейських, які у відповідь застосували сльозогінний газ.

Перші масштабні акції протесту проти підвищення цін на паливо почали проходити у Франції в середині листопада. Акції організовувалися рухом "жовтих жилетів", основну частину якого складали незадоволені автомобілісти. Вибір такої назви пов'язаний з тим, що учасники протесту надягали світловідбиваючі жилети жовтого кольору, які зберігаються в машинах у всіх водіїв.

Основною метою акцій було вираження протесту проти планів щодо підвищення податку на бензин, проте з часом перелік претензій протестуючих значно розширився.

Рух не пов'язаний з якою б то не було політичної партією, не координується профспілками. У нього немає чіткої ієрархії: багато вказівок демонстранти отримують від однодумців через соцмережі.

Спочатку учасники протестів блокували основні магістралі і автомобільні розв'язки в різних містах країни, а також частково перекривали рух на кордонах Франції з іншими країнами. Протестний рух навіть перекинулося на сусідню Бельгію. Акції загалом носили мирний характер, але поступово до автомобілістів стали приєднуватися добре згуртовані і організовані групи правих і лівих радикалів. Протестуючі висловлювали невдоволення політикою уряду в цілому. Пік протестного руху припав на 1 грудня - сотні тисяч людей взяли участь у демонстраціях в країні. У Парижі були зафіксовані масштабні заворушення.

Після серії цих погромів влада країни пішла на поступки. Е.Макрон оголосив про рішення не підвищувати податок на пальне. Крім того, він повідомив про низку соціально-економічних заходів, спрямованих на найбільш незахищені верстви населення. Зокрема, було вирішено підвищити на 100 євро щомісячний мінімальний розмір оплати праці.

"Жовті жилети" в більшості своїй залишилися незадоволені цими заходами і продовжили суботні виходи на вулиці на знак протесту, однак акції були вже менш масовими. У січні протести знову почали набирати сили, кількість демонстрантів почала збільшуватися, проте до торішніх масштабів "жовтим жилетам" поки наблизитися не вдається.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА