12:16 17.03.2019

ЄС виступив із заявою у зв'язку з п'ятиріччям незаконної анексії Криму Росією

4 хв читати
ЄС виступив із заявою у зв'язку з п'ятиріччям незаконної анексії Криму Росією

У зв'язку з п'ятиріччям незаконної анексії Криму Росією Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні від імені Європейського Союзу виступила із заявою, в якій підтвердила прихильність суверенітету і територіальної цілісності України, а також політику невизнання незаконної анексії.

Відповідну заяву поширено в неділю в Брюсселі.

"Через п'ять років після незаконної анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Російською Федерацією Європейський Союз залишається твердим у своїй прихильності суверенітету і територіальної цілісності України. Європейський союз знову заявляє, що він не визнає і продовжує засуджувати це порушення міжнародного права", – заявила Ф.Могеріні.

Вона констатувала, що цей факт "залишається прямим викликом міжнародній безпеці, який має серйозні наслідки для міжнародного правопорядку" у сфері захисту територіальної цілісності, єдності і суверенітету всіх держав.

"Європейський Союз, як і раніше, – прихильник повної реалізації своєї політики невизнання, зокрема за допомогою обмежувальних заходів. Європейський Союз знову закликає держави-члени ООН розглянути аналогічні заходи щодо невизнання відповідно до резолюції 68/262 Генеральної Асамблеї ООН", – додала Високий представник.

Крім того, Ф.Могеріні зазначила, що порушення Росією міжнародного права призвели до небезпечного зростання напруженості в Керченській протоці і Азовському морі. "Необґрунтоване застосування сили Росією проти України 25 листопада 2018 року є нагадуванням про негативні наслідки незаконної анексії Кримського півострова для регіональної стабільності. ЄС повторює свій заклик до Росії беззастережно і без подальших затримок звільнити незаконно захоплених українських членів екіпажу, суден та обладнання", – нагадала позицію Спільноти Високий представник.

При цьому вона зазначила, що до їх звільнення РФ має поважати їхні права на юридичне представництво і доступ для представників консульства і надавати постраждалим членам екіпажу належну медичну допомогу.

Ф.Могеріні також зазначила, що ЄС засуджує будівництво Керченського мосту без згоди України, що є ще одним порушенням суверенітету і територіальної цілісності України. "ЄС очікує, що Росія забезпечить безперешкодний і вільний прохід всіх суден через Керченську протоку в Азовське море і з нього відповідно до міжнародного права. Незаконні обмеження на такий прохід мають негативні економічні наслідки для портів України в Азовському морі і у всьому регіоні", – наголосила вона.

Крім того, Високий представник ЄС торкнулася проведення виборів Росією на території Криму. "Європейський Союз не визнавав і не визнає проведення Російською Федерацією виборів на Кримському півострові", – констатувала Ф.Могеріні.

Високий представник ЄС також висловила впевненість, що зростаюча мілітаризація півострова продовжує негативно впливати на ситуацію у сфері безпеки в Чорноморському регіоні.

Ф.Могеріні також зазначила, що після незаконної анексії Російською Федерацією ситуація з правами людини на Кримському півострові значно погіршилася. "Жителі півострова наражаються на систематичні обмеження основних свобод, такі як свобода висловлення думок, релігії або переконань і асоціацій, а також права на мирні збори", – уточнила вона.

У зв'язку з цим Високий представник ЄС вважає важливим, щоб згідно з резолюцією 73/263 Генеральної Асамблеї ООН від 22 грудня 2018 року регіональні і міжнародні, а також неурядові правозахисні організації мали безперешкодний доступ у Крим і Севастополь.

Ф.Могеріні також констатувала серйозні порушення права кримських татар в результаті закриття кримськотатарських ЗМІ, заборони діяльності Меджлісу і переслідування його лідерів і членів громади. "ЄС очікує від Росії скасування цих рішень і припинення тиску на кримськотатарську спільноту. Кримським татарам, українцям і всім етнічним і релігійним громадам на півострові має бути забезпечена можливість зберігати та розвивати свою культуру, традиції культурної спадщини, освіту і самобутність", – зазначила вона.

Крім того, Високий представник вважає, що РФ має вжити заходів щодо поліпшення екологічної ситуації, яка значно погіршилася після незаконної анексії.

Ф.Могеріні знову закликала до негайного звільнення Олега Сенцова, Едема Бекірова, Олександра Кольченка, Миколи Семена, Володимира Балуха, Еміра-Усейна Куку і всіх тих, "кого затримали на Кримському півострові і засудили в порушення міжнародного права". "Журналісти, правозахисники та адвокати повинні мати можливість працювати незалежно і без надмірного втручання і залякування. ЄС закликає до цілковитого дотримання міжнародних стандартів у сфері прав людини на півострові", – заявила вона.

При цьому Високий представник наполягає на тому, щоб всі справи, які перебувають на розгляді про порушення прав людини, а саме: про насильницькі зникнення, тортури і вбивства, насильство, переслідування за політичними мотивами, дискримінація і переслідування були ретельно розслідувані.

"Повний, вільний і необмежений доступ міжнародних правозахисників до всієї території України, зокрема у Крим і Севастополь, як і раніше, має першорядне значення. ЄС нагадує про Резолюцію ГА ООН 73/263 від 22 грудня 2018 року і закликає до її повного виконання, зокрема зобов'язання Російської Федерації з міжнародного гуманітарного права", – додала Ф.Могеріні.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни продовжують обстрілювати Херсонську громаду, одна людина загинула, троє поранені

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА