13:39 20.03.2019

Індійського мільярдера-шахрая заарештовано в Лондоні

3 хв читати
Індійського мільярдера-шахрая заарештовано в Лондоні

 Індійський ювелір Нірав Моді, однофамілець прем'єр-міністра країни, що заробив мільярдні статки на продажу ексклюзивних прикрас знаменитостям, був заарештований у Лондоні за обвинуваченнями в шахрайстві майже на $2 млрд.

Поліція Лондона повідомила про арешт у середу, хоча фактично він відбувся у вівторок, на станції метрополітену. Як зазначено в повідомленні поліції, пізніше в середу Н.Моді з'явиться перед судом. Раніше лондонський суд у Вестмінстері видав ордер на його арешт за запитом індійської влади про екстрадицію.

За даними The Telegraph, 48-річний індійський мільярдер нещодавно розпочав новий ювелірний бізнес у лондонському Сохо, отримавши необхідні дозволи влади. Його неодноразово бачили в наймодніших районах британської столиці.

Процедура екстрадиції може затягнутися надовго, як це сталося у справі алкогольного магната Віджая Маллії, що втік з Індії до Великої Британії у 2017 році, щоб не повертати кредитів на 90 млрд індійських рупій ($1,3 млрд), зазначає індійське агентство NDTV. Британська влада нещодавно схвалила екстрадицію В.Маллії, але тепер розгляд затягується в міністерстві внутрішніх справ країни.

Н.Моді покинув Індію в перших числах січня 2018 року. Незабаром після цього другий за величиною держбанк Індії за обсягом активів, Punjab National Bank (PNB), оголосив про виявлення шахрайських транзакцій на $1,77 млрд, а потім пов'язав порушення з Н.Моді, його дядьком Мехулом Чоксі та їхніми компаніями.

Punjab National Bank стверджував, що Н.Моді обманним шляхом отримав від нього банківські гарантії на 114 млрд індійських рупій ($1,6 млрд), а потім залучив значні кредити за кордоном під ці гарантії. Шахрайство, ймовірно, розпочалося ще в 2011 році. В подальшому загальна сума у рамках справи зросла до 135 млрд рупій.

У банку підозрюють, що мільярдер діяв у змові з керівниками середньої ланки в мумбайській філії. За даними індійської газети Business Today, чиновники міністерства фінансів також допомагали Н.Моді приховати порушення і втекти з країни.

Індійська влада здійснила обшуки 17 будинків, магазинів та офісів, що належать Н.Моді та його сім'ї, і вилучила діаманти, золото, ювелірні прикраси та готівку на мільярди рупій.

Нірав Моді - індієць за походженням, але виріс у Бельгії. Учився (і не довчився) у Вортонській школі бізнесу, потім повернувся на історичну батьківщину, де почав працювати в ювелірній майстерні дядька - Мехула Чоксі. Н.Моді створив власний бренд Nirav Modi з магазинами в 16 найбільших містах світу і ювелірну компанію Firestar Diamond, річний виторг якої становив $2,3 млрд. У списку індійських мільярдерів, за версією Forbes, він посідав 85-те місце, але після появи обвинувачень у шахрайстві дані для нього перестали оновлювати.

Ювелірні роботи Н.Моді прикрашали обкладинки каталогів Christie's та Sotheby's і були популярні серед голлівудських зірок. Їх носили актриси Кейт Вінслет, Тараджі Генсон і Пріянка Чопра, причому остання була обличчям бренда Nirav Modi.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони України опублікувало основні новації в законі про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня

Байден підписав закон про надання допомоги Україні

ВР має намір удосконалити законодавство про звернення

Лондон та Берлін мають намір співпрацювати для виробництва відновлюваної енергії у Північному морі

Сунак і Шольц заявили про спільну роботу над варіантами використання заморожених активів РФ

Генпрокурор підписав стандарт діяльності прокурорів із захисту інвестицій під час досудового розслідування

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА