08:03 21.03.2019

Усі судові і кримінальні справи стосовно Саакашвілі в Україні навмисно "заморожені" і не доведені до кінця, заявляє його адвокат

2 хв читати
Усі судові і кримінальні справи стосовно Саакашвілі в Україні навмисно "заморожені" і не доведені до кінця, заявляє його адвокат

Справи щодо позбавлення українського громадянства і видворення з країни, а також за обвинуваченням у нібито скоєнні кримінальних злочинів екс-президента Грузії Михаіла Саакашвілі, який заявив про намір повернутися в Україну після виборів президента, наразі фактично "заморожені" чинною владою і не доведені до кінця, стверджує його адвокат Руслан Чорнолуцький.

"Діюча вертикаль влади, підконтрольні їй суди та правоохоронці не зацікавлені в процесуальному продовженні розслідувань і судових розглядів справ проти Саакашвілі. Верховний Суд також залежний, і чекає результатів виборів", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи ситуацію зі справами щодо М.Саакашвілі в Україні.

Так, Р.Чорнолуцький зазначив, що Верховний суд восени 2018 року призупинив розгляд справи за позовом М.Саакашвілі про визнання незаконним та скасування указу президента Петра Порошенка про позбавлення його громадянства України до завершення почеркознавчої експертизи, яка була призначена судом ще 22 червня 2018 року.

Верховний суд, як і раніше, не розглянув касацію захисту М.Саакашвілі на рішення від серпня 2018 року про відмову визнати незаконним примусове видворення його з України за процедурою реадмісії. Верховний суд не розглянув і касацію на рішення від жовтня 2018 року, яким М.Саакашвілі відмовили в скасуванні рішення про заборону йому в'їзду в Україну до 13 лютого 2021 року.

Усе ще не розслідувана відкрита в грудні 2017 року справа про "гроші Курченка", де М.Саакашвілі підозрюється в нібито участі в злочинній організації. Вона була зупинена в березні 2018 року після видворення його з країни. У Генпрокуратурі пояснили, що це було зроблено в зв'язку із запитом до Нідерландів про надання міжнародно-правової допомоги.

Р.Чорнолуцький стверджує, що фактично міжнародне співробітництво не здійснюється, і відповідь від голландської сторони так і не була отримана. Його клопотання про скасування призупинення розслідування прокуратура відхилила. Він повідомив, що 1 березня 2019 року постановою Генпрокуратури досудове слідство у цій справі проти М.Саакашвілі було відновлено в зв'язку з "необхідністю проведення слідчих дій".

Як відомо, 12 лютого 2018 року М.Саакашвілі був затриманий в ресторані "Сулугуні" в центрі Києва, після чого доставлений в аеропорт "Бориспіль" і відправлений на літаку в Польщу. Органи влади України пояснили, що це було зроблено в рамках процедури реадмісії, оскільки М.Саакашвілі, як особа без громадянства, незаконно перебував на території України, в яку в'їхав у вересні 2017 року через Польщу, що супроводжувалося протистоянням його соратників з прикордонниками і правоохоронцями на кордоні.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дрони СБУ уразили дві нафтобази в Смоленській області - джерело

ВАКС стягнув у дохід держави квартири, автівки та літаки окупаційного голови Запорізької області

Окупанти завдали удару по місцю зберігання несправної автотехніки в Одесі, жертв немає - Сили оборони півдня

Російські суди в березні винесли рекордну кількість вироків за дезертирство - британська розвідка

ДТЕК має намір до кінця дня підключити знеструмлених споживачів після ранкової атаки в Одесі

Мінсоцполітики України презентувало демографічну стратегію до 2040 року

В Одесі затримано рецидивіста, який передавав окупантам дані про розташування ППО

Росіяни вранці вдарили ракетою по Одесі: постраждала жінка, пошкоджено 30 будинків

Удари українських дронів і повені призвели до зниження нафтоперероблення в РФ до 11-місячного мінімуму - ISW

На Донеччині за минулий день через обстріли поранені семеро жителів - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА