13:04 21.03.2019

Національний екзит-пол проведуть у день виборів президента України провідні соціологічні служби країни

3 хв читати
Національний екзит-пол проведуть у день виборів президента України провідні соціологічні служби країни

Консорціум "Національний екзит-пол-2019", до якого входять Фонд "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва, Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) та Український центр економічних і політичних досліджень ім. О.Разумкова, проведе в день виборів президента України, 31 березня, національний екзит-пол.

"Екзит-пол має стати доказом того, що фальсифікацій не було або, якщо вони були, то він покаже, де, скільки і як. У чому відмінність нашого екзит-полу? По-перше, це максимальна прозорість методології та джерел фінансування. Наш екзит-пол не залежний від жодних політичних сил чи кандидатів", - сказала на прес-конференції в четвер у Києві керівник "Демократичних ініціатив" Ірина Бекешкіна.

Соціологи розповіли, що під час національного екзит-полу буде опитано близько 17 тис. респондентів на 400 виборчих дільницях. Буде опитано громадян, котрі проголосували, в усіх регіонах України (крім окупованих територій), за винятком спеціальних дільниць, розміщених у лікарнях, в'язницях, військових частинах і закордонному виборчому окрузі.

"Кількість опитаних приблизна ... Для того, щоб вибірка була зваженою стосовно явки, необхідно відібрати дільниці, а потім на кожній дільниці людей опитують. Грубо кажучи, кожного дванадцятого ... Що вища буде явка, то більше людей ми опитаємо", - розповів директор Центру Разумкова Андрій Биченко.

Соціологи очікують, що статистична похибка вибірки з урахуванням дизайн-ефекту не перевищуватиме 1,3%, але є ще систематичні похибки, які залежать від різних чинників. Враховуючи досвід попередніх екзит-полів, дослідники розраховують, що похибка вибірки не перевищить 2,5% для лідерів президентських перегонів і буде в межах 1% для інших кандидатів.

Під час опитувань застосовуватиметься методика таємного голосування. Замість прямого запитання "Скажіть, за кого Ви проголосували?" респондент сам заповнюватиме анкету, яка розпочинатиметься з цього питання.

Крім того, в анкеті будуть запитання про гендер респондента, вікову групу, освіту, а також про час прийняття рішення, за кого голосувати. Також його проситимуть відповісти на демографічні запитання, але це не буде обов'язковим.

У свою чергу гендиректор КМІС Володимир Паніотто пояснив, що список виборчих дільниць, де буде проведено екзит-пол, таємний.

"У нас були випадки різних проблем під час перших екзит-полів, коли намагалися перешкодити проведенню. Тому цей список (дільниць - ІФ) не є відкритим, він таємний", - пояснив соціолог.

Учасники прес-конференції також розповіли, що в день голосування - 31 березня в державному інформагентстві "Укрінформ" відбудуться три прес-конференції: о 14:00 - прес-конференція, присвячена поточному звіту про перебіг голосування, проблемам і труднощам; о 19:45 - оприлюднення результатів голосування станом на 18:00; а о 23:00 - оприлюднення основних даних станом на 20:00 (на момент закриття виборчих дільниць).

Як повідомлялося, раніше телеканали "112. Україна" та NewsOne оголосили про підписання угоди з Інститутом соціальних досліджень і консалтингу SORA (Австрія) і центром "Соціальний моніторинг" про проведення всеукраїнського екзит-полу на виборах президента України 31 березня 2019 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

Юрфірма "Ілляшев та Партнери" ініціювала антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну сірників з Індії та Пакистану

Кулеба: Такої інтенсивності роботи від партнерів з надання ППО не було від початку повномасштабного вторгнення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА