16:13 21.03.2019

Більшість українців вважає, що війну розпочали сепаратисти і РФ, а на владу України та олігархів покладає відповідальність кожен шостий - опитування КМІС

2 хв читати
Більшість українців вважає, що війну розпочали сепаратисти і РФ, а на владу України та олігархів покладає відповідальність кожен шостий - опитування КМІС

Більше ніж половина опитаних українців переконана, що війну розпочали сепаратисти і Росія, і стільки ж вважають, що запровадження воєнного стану в десяти областях України не мало реальних підстав, свідчать дані проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) опитування.

Згідно з оприлюдненими на прес-конференції в четвер в Києві результатами опитування, 51,8% українців упевнені, що війну розпочали сепаратисти і Росія, 16,6% - що влада України та олігархи, ще 34,9% - не змогли визначитися з відповіддю.

При цьому 44,4% опитаних сказали, що саме прикордонники РФ атакували українських військових моряків у районі Керченської протоки в листопаді 2018 року, 19% же вважають, що спровокували атаку росіян у Керченській протоці українські моряки, а 36,6% - не змогли визначитися з відповіддю.

Водночас 51,9% опитаних заявили, що оголошення правового режиму воєнного стану в десяти областях України, що відбулося після захоплення росіянами українських суден не мало реальних підстав, 24,1% респондентів висловили переконання, що такий захід був розумною обережністю, а ще 24,1% українців не змогли визначитися з відповіддю.

Також 38,4% респондентів згодні з тезою, що в анексованому Росією Криму переслідують україномовних жителів, а 15,5% сказали, що вірять у переслідування в Україні російськомовних. При цьому 46,1% опитаних не змогли відповісти на ці запитання.

Опитування "Джерела інформації, медіаграмотність і російська пропаганда" Київський міжнародний інститут соціології провів з 9 по 20 лютого 2019 року на всій території України, окрім окупованих територій. Було опитано 2042 респондентів методом особистого інтерв'ю. Статистична похибка вибірки не перевищує 3,3% для показників, близьких до 50%, 2,8% - для показників, близьких до 25%, або 75%, 2% для показників, близьких до 12%, або 88%, 1,4% для показників, близьких до 5%, або 95% та 0,7% для показників, близьких до 1 або 99%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА