19:38 22.03.2019

У ростовському СІЗО кажуть, що українець Гриб після повернення з суду про голодування їм не заявляв і продовжує харчуватися

3 хв читати
У ростовському СІЗО кажуть, що українець Гриб після повернення з суду про голодування їм не заявляв і продовжує харчуватися

Український політв'язень Павло Гриб, якого суд у РФ засудив до 6 років позбавлення і який оголосив голодування у п'ятницю через ненадання йому необхідної медичної допомоги та недопущення до нього лікарів з України, після повернення до СІЗО Ростова-на-Дону продовжує вживати їжу, повідомив голова Громадської спостережної комісії Ростовської області Леонід Петрашис із посиланням на керівництво ізолятора.

"Я зв'язувався з керівництвом СІЗО. Павла Гриба після повернення з залу суду оглянув лікар, скарг на стан здоров'я він не висловлював, про голодування не заявляв і продовжує приймати їжу", - сказав Л.Петрашис агентству "Інтерфакс-Південь".

П.Гриб раніше у п'ятницю після оголошення обвинувального вироку в Північно-Кавказькому окружному військовому суді в Ростові-на-Дону оголосив голодування через ненадання йому необхідної медичної допомоги та недопущення до нього українських лікарів. За рішенням суду П.Гриба засуджено до 6 років ув'язнення в колонії загального режиму. Українець в останньому слові сказав, що не визнає обвинувачень ФСБ РФ у сприянні в терористичній діяльності.

Як повідомлялося, 28 серпня 2017 року колишній співробітник Держприкордонслужби України Ігор Гриб заявив, що спецслужби РФ викрали його 19-річного сина Павла під час відвідування Білорусі. 7 вересня стало відомо, що П.Гриб перебуває в слідчому ізоляторі на території РФ, у Краснодарі.

У Росії П.Гриба обвинуватили в сприянні терористичній діяльності. Справу П.Гриба було передано для розгляду до Північно-Кавказького окружного військового суду, його етапували до Ростова-на-Дону. Судові слухання розпочалися в липні 2018 р.

20-річний П.Гриб має інвалідність і кілька серйозних захворювань. Унаслідок незадовільних умов тримання в російському СІЗО і відсутності необхідної медичної допомоги в нього погіршився стан здоров'я і українець потребує термінової медичної допомоги, зокрема операції. У грудні 2018 року адвокат політв'язня Марина Дубровіна повідомляла, що П.Гриб практично осліп і має цироз печінки, погіршилася функція згортання крові.

Після оголошення вироку П.Гриб оголосив голодування. "Він не згоден із тим, що йому не надають допомогу і не пускають до нього лікарів з України. Він офіційно заявив, що оголосив голодування. Поки що буде пити лише, оскільки необхідно", - повідомила журналістам у Ростові-на-Дону його адвокат М.Дубровіна.

У МЗС України висловили протест у зв'язку з вироком російського суду. В заяві МЗС рішення суду називається неправомірним, а обвинувачення українця в підбурюванні до терористичних дій - сфабрикованими. "Вимагаємо негайно скасувати незаконний вирок у справі Павла Гриба, забезпечити постійний медичний супровід, забезпечити його звільнення і безперешкодне повернення в Україну", - йдеться в документі.

Визволення викраденого російськими силовиками в Білорусі та незаконно утримуваного українця вимагають у Євросоюзі. Також ЄС вимагає надати йому доступ до спеціального медичного лікування.

У США назвали вирок П.Грибу незаконним і закликали Росію "негайно звільнити всіх політичних в'язнів, поважати суверенітет України та права її громадян, а також припинити безпідставні політичні переслідування українців".

Глава Міністерства закордонних справ Великої Британії Джеремі Гант також закликав Росію негайно звільнити П.Гриба. "Тривале використання Росією політично мотивованих затримань жахає. Павла Гриба було сьогодні засуджено до 6 років. Він страждає від серйозних захворювань і не отримував адекватної медичної допомоги в російському ізоляторі. Я повторюю за (главою МЗС України - ІФ) Павлом Климкіним і закликаю негайно його звільнити", - написав Дж.Гант у мікроблозі Twitter.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА