13:25 23.03.2019

Якщо більшість суддів КС висловляться за недовіру голові суду Шевчуку, а він не піде добровільно, сенс роботи органу буде втрачений – суддя КС

3 хв читати

Чинне законодавство не містить механізмів відсторонення голови Конституційного суду України, тому якщо більшість суддів КС висловляться за недовіру голові суду Станіславу Шевчуку, а він не піде добровільно, сенс роботи органу буде втрачений, заявив суддя КС Ігор Сліденко.

"Реакцію Станіслава Шевчука можна було легко передбачити, враховуючи його попередню поведінку, коли він не визнавав своїх порушень — очевидних і документально доведених. Тих, хто вказував на його неподобства, він зараховував до "порушників спокою" в суді... Що стосується суддів КСУ, складно прогнозувати їх остаточну реакцію. Всі все прекрасно розуміють. Кожен має визначитися зі своїм ставленням до цієї проблеми. КС — орган колегіальний, на кожному судді лежить відповідальність за його діяльність", - сказав він в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. Україна" (ZN.UA), опублікованому в суботу.

За його словами, деякі судді КС є прихильниками С.Шевчука, інші ж неодноразово вказували голові КС на неприпустимість його дій.

І.Сліденко наголосив, що чинний закон про Конституційний суд на відміну від попередньої редакції, не містить механізмів відсторонення голови суду – лише особисту заяву про звільнення, "яку С.Шевчук, з огляду на все, писати не планує". Тому троє суддів КС і зважилися написати колегам листа.

"Якщо більшість суддів, заради збереження авторитету суду і його нормального функціонування, порадять пану Шевчуку залишити посаду, можливо, він прислухається. Тому що якщо більшість суддів КС висловляться на користь недовіри голові суду, а він залишиться на посаді, практичний сенс роботи органу буде втрачений", - пояснив І.Сліденко.

За його словами, дії глави КС містять різні порушення закону і навіть ознаки діяння, передбаченого Кримінальним кодексом України у вигляді неправомірного впливу на суддів.

І.Сліденко пояснив, що у певний часовий відрізок та чи інша справа, яка формально не має політичних ознак, може впливати на перебіг політичних подій. "Наприклад, недавнє скасування Конституційним судом статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення. Розглядати чи не розглядати справу, коли її розглядати — все це залежить виключно від пана Шевчука, він формує порядок денний", - пояснив суддя КС.

Він нагадай, що в листі трьох суддів КС, адресованому колегам по Конституційному суду, наведено щонайменше 6 справ, в яких вбачається маніпуляція з боку С.Шевчука щодо їх розгляду ("Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг", "Про особливості приватизації підприємств Державної акціонерної компанії "Укррудпром", "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", "Про позбавлення В.Януковича звання Президента України", "Про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", "Про Державний бюджет України на 2018 рік").

Журналіст видання "Дзеркало тижня. Україна" (ZN.UA Сергій Рахманін у підводці до інтерв'ю з І.Сліденком зазначає, що зважаючи на останні події голова КС С.Шевчук, за деякими даними, навіть скасував візит до США, а саме судді Конституційного суду активно обговорюють між собою і з заступником глави Адміністрації президента України Олексієм Філатовим, який курирує судову реформу. Журналіст не виключає, що розбір претензій до С.Шевчука стане предметом засідання Конституційного суду, яке (за словами одного із членів парламентського комітету з питань правової політики та правосуддя) може відбутися вже 2 квітня.

Як повідомлялося, 15 березня 2019 року газета "Дзеркало тижня. Україна"(ZN.UA) опублікувала лист суддів Конституційного суду України Миколи Мельника, Сергія Саса та Ігоря Сліденка, в якому вони вказували, що подальше перебування Станіслава Шевчука на посаді глави КС призведе до цілковитого руйнування конституційного правосуддя, і просять колег вжити кардинальних заходів.

У листі наголошується, що створена С.Шевчуком в колективі КС атмосфера загальної недовіри і конфліктності унеможливлює конструктивну і продуктивну діяльність суду. Автори листа наголошують, що подальше перебування С.Шевчука на посаді голови КС "призведе до повного руйнування суду і конституційного правосуддя".

"Ситуація, в якій опинився суд у зв'язку з перебуванням С.Шевчука на посаді глави КС, потребує від суддів невідкладного вжиття кардинальних правових заходів для забезпечення організації діяльності суду... передбачених Конституцією України", - сказано в листі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА