17:26 25.03.2019

Справа СКР проти В'ятровича є невдалою спробою переписати на свій манер українську історію - МЗС

2 хв читати
Справа СКР проти В'ятровича є невдалою спробою переписати на свій манер українську історію - МЗС

 У Міністерстві закордонних справ України розцінюють порушення Слідчим комітетом РФ справи проти керівника Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Володимира В'ятровича як чергову невдалу спробу кремлівського режиму переписати на свій манер українську історію та нав'язати свою точку зору про історичні події як єдину вірну.

"Намагаючись спотворити історію, РФ вдається до кримінального переслідування експертів і вчених, які здійснюють дослідження, що не вкладаються в російсько-імперську історичну доктрину", - йдеться у відповіді речниці МЗС Катерини Зеленко на запити ЗМІ про порушення Слідчим комітетом РФ справи проти В.В'ятровича, оприлюдненій у понеділок.

"Вибіркове "правосуддя" РФ ще раз засвідчує як неспроможність поважати міжнародне право, так й ігнорування фактів історії українського визвольного руху, який зазнав нацистських переслідувань, та ціна якого – закатовані українські патріоти в Бабиному Яру. У зв’язку з цим звертаємо увагу, що у матеріалах Нюрнберзького процесу якраз містяться докази боротьби ОУН проти нацистів", - зазначається у відповіді.

У МЗС наголошують, що в Україні діє закон про засудження комуністичного та нацистського тоталітарних режимів, який передбачає кримінальну відповідальність за заперечення злочинного характеру цих режимів.

В українському зовнішньополітичному відомстві також порадили слідчому комітету РФ "зосередити свою увагу на своїх власних злочинах, які так легко побачити, просто подивившись у дзеркало. У відображенні можна побачити прославляння злочинів сталінізму, а також властиві сталінському і нацистському режимам переслідування за національною ознакою, віросповіданням та сексуальною орієнтацію. Сьогоднішнє кремлівське керівництво успадкувало найгірше від тоталітарних режимів 20-сторіччя, перетворивши Росію на державу парію, агресора, окупанта", - йдеться у відповіді речника українського МЗС.

Як повідомлялося, Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу проти В.В'ятровича за фактом нібито "реабілітації нацизму". Як повідомляє прес-служба СКР, вони мають намір домагатися кримінального покарання В.В'ятровича за заперечення причетності українських націоналістів до військових злочинів у період Другої світової війни,

В.В'ятрович у відповідь на це висловив здивування і заявив, що "псевдоюридична маячня РФ не поширюється на територію України і на нього як на її громадянина". Крім того, він наголосив, що в матеріалах Нюрнберзького процесу є документи, які свідчать про боротьбу ОУН проти нацизму. "Очевидно, що ці документи суперечать установкам радянської, а тепер – сучасної російської пропаганди про нібито колабораціонізм бандерівців. Саме тому ці документи ніколи не були опубліковані в Російській Федерації", - додав голова УІНП.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА