12:30 26.03.2019

Близько 12% населення України проживає не за місцем реєстрації - дослідження

2 хв читати
Близько 12% населення України проживає не за місцем реєстрації - дослідження

В Україні близько 12% населення, що еквівалентно 3,3 млн дорослого населення, проживає не за місцем реєстрації, йдеться в дослідженні Центру прав людини ZMINA, аналітичного центру CEDOS та Центру правових реформ.

Згідно з даними загальнонаціонального соціологічного дослідження "Громадяни України, що живуть не за місцем реєстрації: їх кількість і проблеми", цей показник не враховує офіційно зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб (близько 1,5 млн осіб), іноземців (0,4 млн осіб), дорослих, які проживають взагалі без реєстрації (0,7 млн осіб), і дітей, які проживають не за місцем реєстрації (0,9 млн осіб). Таким чином, у дослідженні зазначено, що загальна кількість осіб, які проживають не за місцем реєстрації, може становити не менше ніж 6,8 млн людей.

Зазначено, що серед опитаних громадян, які проживають не за місцем реєстрації, більше ніж половина зареєстрована в тому самому населеному пункті. Водночас жителі Києва та його міст-агломератів, які живуть не за місцем реєстрації, зареєстровані за межами Київської області. Серед молоді частка осіб, які проживають не за місцем реєстрації, вища.

Згідно з дослідженням, 77% жителів міст, які проживають не за місцем реєстрації, відповіли, що не відчувають потреби реєструвати місце проживання, 75% - не хотіли б зніматися з реєстрації в іншому житлі, 49% - не хочуть обговорювати це питання з власником житла, 49% - вважають, що реєстрація може вплинути на вартість комунальних послуг, 48% - не хочуть або не можуть звернутися до органу реєстрації, 33% - власник житла не погоджується реєструвати, 32% - не хочуть мати справи з військкоматом, а 62% взагалі не цікавилися цим питанням до проведення опитування.

Зокрема, 60% опитаних громадян вважають, що реєстрація місця проживання ніяк не впливає на їхнє життя, близько 27% вбачають позитивний вплив реєстрації, а 10% вважають, що реєстрація негативно впливає на життя.

Крім того, 49% опитаних вважають, що необхідно реформувати систему реєстрації місця проживання. Серед них 26% вважають, що система потребує часткових змін, 13% - радикального реформування, 10% - підтримують ідею скасування реєстрації зовсім.

У дослідженні також зазначено, що 95% респондентів відповіли, що не зареєстрували б орендарів, якби здавали своє житло в оренду.

Дослідження складалося з двох окремих опитувань, які здійснювала компанія Kantar TNS в Україні. Перше - загальнонаціональне опитування серед населення країни від 18 до 75 років проводилося 2-22 серпня 2018 року, під час нього методом особистого інтерв'ю було опитано 5,4 тис. респондентів. Похибка становить 1,3%. Друге - опитування місцевого населення від 18 до 75 років, яке проживає не за місцем реєстрації, тривало 7-16 вересня 2018 року, було опитано 2 тис. респондентів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА