19:20 26.03.2019

Київ у питанні Голанських висот виступає за мирне врегулювання з урахуванням законних інтересів безпеки Ізраїлю

2 хв читати
Київ у питанні Голанських висот виступає за мирне врегулювання з урахуванням законних інтересів безпеки Ізраїлю

У питанні Голанських висот Україна керується рішеннями Ради безпеки ООН і послідовно виступає за досягнення мирного врегулювання на Близькому Сході і врахування законних інтересів безпеки Ізраїлю, заявили в Міністерстві іноземних справ України.

"Україна керується Статутом ООН і виконує рішення Ради безпеки ООН. Питання Голанських висот неодноразово розглядалися РБ ООН, яка прийняла відповідні рішення, зокрема резолюції №242 від 1967, №465 від 1980, №497 від 1981 року. Наша держава продовжує послідовно виступати за досягнення всеосяжного мирного врегулювання на Близькому Сході і врахування законних інтересів безпеки Ізраїлю", - сказано в коментарі речника МЗС України Катерини Зеленко на сайті зовнішньополітичного відомства у вівторок.

У коментарі наголошується, що Київ стурбований ескалацією ситуації навколо Сектора Гази, яка відбулася за останню добу в результаті обстрілу цивільного об'єкта на території Ізраїлю 25 березня 2019 року, про що повідомлялося в ЗМІ.

"Спрямовані проти Ізраїлю акти терору з боку руху ХАМАС, перш за все, ракетні обстріли ізраїльської території, які несуть смертельну небезпеку цивільному населенню, вважаємо абсолютно неприйнятними", - підкреслює речник МЗС України.

"Закликаємо як Ізраїль, так і Палестину до максимальної стриманості, щоб уникнути масштабного збройного конфлікту. Вважаємо, що в цей складний кризовий час найважливішим пріоритетом має стати зниження напруги і забезпечення того, що життя мирного населення не буде поставлене під загрозу", - додала К.Зеленко.

Як повідомлялося, 25 березня президент США Дональд Трамп офіційно визнав суверенітет Ізраїлю над Голанськими висотами. Церемонія підписання президентської декларації пройшла в Білому домі у Вашингтоні. На ній був присутній прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху, який перебуває з візитом у Сполучених Штатах. За кілька хвилин до цього Д.Трамп також заявив, що Ізраїль має право захищати свою територію, коментуючи ракетний обстріл міста Кфар-Сава, що стався вранці в понеділок. Зі свого боку Б.Нетаньяху подякував Д. Трампу за його зусилля, спрямовані на зміцнення альянсу двох країн.

Голанські висоти до 1967 року були частиною Сирії. Дві третини висот були зайняті Ізраїлем в ході Шестиденної війни на початку червня 1967 року. У грудні 1981 року парламент Ізраїлю прийняв закон про поширення ізраїльської юрисдикції на Голанські висоти. РБ ООН не визнала цього рішення.

Представник генсека ООН Стефан Дюжаррік заявив, що ООН продовжить політику невизнання суверенітету Ізраїлю над Голанськими висотами незважаючи на політичну декларацію. "Політика ООН щодо Голанських висот знайшла відображення у відповідних резолюціях Ради Безпеки, і ця політика не змінилася", - підкреслив Дюжаррік.

Офіційний представник глави Організації підкреслив, що Ізраїль захопив частину території Сирії в 1967 році.

За його словами, позиція генсека ООН в цьому питанні також залишається незмінною.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

ЗС України відбили 59 атак окупантів за добу на шести напрямках

ВР ухвалила в першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності за незаконний обіг підакцизних товарів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА