19:33 26.03.2019

Європарламент схвалив директиву про захист авторського права

2 хв читати
Європарламент схвалив директиву про захист авторського права

Європейський парламент у вівторок схвалив поправки до закону про захист авторських прав, які накладають обмеження на використання оригінальних матеріалів в інтернет-просторі.

"Європарламент щойно проголосував за прийняття директиви, в якій містяться правила з авторського права в умовах цифрового ринку", - йдеться в повідомленні парламенту, опублікованому в Twitter.

На користь прийняття проекту проголосували 348 членів Європарламенту, тоді як 274 висловилися проти. Ще 36 парламентаріїв утрималися.

Основні положення прийнятої в Страсбурзі директиви передбачають, що онлайн-платформи несуть відповідальність за зміст, який завантажують користувачі. З нових правил виключені меми та GIF-файли, повідомляє прес-служба ЄП в своєму коментарі до резолюції.

Можуть вільно поширюватися гіперпосилання на новинні статті, супроводжувані "окремими словами або дуже короткими витягами". Журналісти повинні будуть отримувати частку від будь-яких доходів від авторського права, отриманих їхнім видавцем.

На стартап-платформи поширюються менш суворі вимоги.

Ця законодавча процедура тривала три роки.

"YouTube, Facebook і Google News - це частина відомих назв в інтернеті, яких найбільш стосуватиметься це законодавство", - наголошується в комюніке.

Раніше повідомлялося, що вжиті заходи зобов'яжуть технологічних гігантів, таких як YouTube, Facebook і Google News ділитися виручкою з музикантами, виконавцями, авторами і журналістами.

Плата за авторське право також стосуватиметься і так званих сніпеттів (фрагментів вихідного тексту), розміщених на онлайн-платформах. Від виплат з метою підтримки стартапів будуть звільнені малі інтернет-платформи.

Водночас під обмеження не потраплять гіперпосилання, від авторського права звільнять і тексти, що викладаються на некомерційних сайтах і енциклопедіях, таких як Wikipedia.

Реформи авторського права побоювалися як технологічні компанії, так і онлайн-активісти, деякі з яких вважали, що обмеження на авторське право можуть торкнутися мемів і інтернет-картинок.

Тепер державам-членам ЄС належить провести процедуру схвалення рішення Європарламенту.

"Якщо держави-члени погодяться з текстом, прийнятим Європейським парламентом, він почне діяти після публікації в "Офіційному журналі", і у держав-членів буде тоді два роки для його реалізації", - пояснюють в Європарламенті.

Європейські ЗМІ відзначають, що у випадку з даною директивою важливо буде подивитися, як її положення будуть застосовуватися на практиці. Тільки тоді стане ясно, наскільки вона вплине на інтернет-контент в Європі і навіть за її межами. Так, у повідомленнях наголошується, що прийняті в ЄС рішення часто можуть впливати і на підхід США до регулювання питань, пов'язаних з інтернетом.

Прихильники директиви переконані, що вона збалансує розстановку сил між американськими технологічними гігантами і європейськими творцями інтернет-контенту. Критики документа, зі свого боку, вважають, що директива погано продумана і на практиці призведе лише до обмеження кількості матеріалів, що викладаються в Інтернет.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА