14:19 28.03.2019

ДБР незабаром надасть звіт про перебіг розслідування справи щодо приховування правоохоронцями корупції в "оборонці" - Труба

3 хв читати
ДБР незабаром надасть звіт про перебіг розслідування справи щодо приховування правоохоронцями корупції в "оборонці" - Труба

У кримінальному провадженні, що розслідують детективи Державного бюро розслідувань (ДБР) стосовно оприлюднених журналістами "Bihus.info" фактів про причетність співробітників правоохоронних органів до приховування корупції в українському оборонно-промисловому комплексі, допитали кількох журналістів, і найближчим часом ДБР відзвітує про результати розслідування, заявляє директор Бюро Роман Труба.

"Одразу після завершення передання (до ДБР - ІФ) за фактом вчинення корупційних дій у правоохоронній системі ми зареєстрували відповідне кримінальне провадження, і його було зареєстровано не лише за фактом можливого скоєння корупційних дій НАБУ. Йдеться й про інші правоохоронні органи - ДФС, СБУ, ГПУ", - сказав Р.Труба у четвер на брифінгу в Києві.

Він повідомив: "Ми проводимо слідчі дії щодо виявлення та фіксації доказової бази і надання оцінки діям усіх правоохоронців. Наразі проводяться допити, ми витребували практично всі матеріали, вивчили кримінальні провадження, що розслідують ті чи інші правоохоронні органи".

За словами Р.Труби, для розслідування цієї справи створено групу з 10 слідчих ДБР.

"Ми викликали для допиту журналістів, які проводили розслідування і деяких з них, які перебувають на території України, вже допитали", - сказав директор Бюро.

Він запевнив, що усвідомлює "всі виклики в цьому кримінальному провадженні".

"Упевнений, що найближчим часом ми відзвітуємо про стан розслідування і результати розслідування в цьому кримінальному провадженні", - наголосив Р.Труба.

Як повідомлялося, у фінальній серії розслідування, оприлюдненій увечері 11 березня, журналісти команди розслідувань Bihus.info (програма "Наші гроші") стверджують, що і податковій адміністрації, і військовій прокуратурі, і НАБУ було відомо про наявність незаконних схем в оборонному комплексі.

Зокрема, вони продемонстрували обізнаність НАБУ про наявність незаконних схем в оборонному комплексі. У сюжеті йдеться про те, що фігурант їхніх розслідувань - Віталій Жуков - вимагав від іншого фігуранта - Андрія Рогози, - вирішення питання на рівні заступника директора НАБУ Гізо Углави про "помилкове внесення" до списку фіктивних фірм "Оптимумспецдеталь". Компанію було внесено до списку через підозрілі контракти з Харківським бронетанкових заводом - НАБУ проводило розслідування щодо закупівель цього заводу, а "Оптимумспецдеталь" продавала заводу танкові приціли. Журналісти стверджують, що А.Рогоза згодом отримав листа за підписом Г.Углави, в якому в переліку підозрілих компаній немає "Оптимумспецдеталь".

Автори розслідування порахували, що Харківський бронетанковий завод купував приціли з переплатою утричі. Після викреслювання НАБУ компанії "Оптимумспецдеталь" зі списку завод продовжив купувати приціли, що завдало збитків оборонному бюджету ще на 13 млн грн.

12 березня у ДБР повідомили, що слідчі центрального апарату ДБР розпочали досудове розслідування за матеріалами журналістського розслідування під назвою "За скільки зливали справи в "оборонці". Роль НАБУ, СБУ і прокуратури (таємне листування, ч.4-5)".

Як написала перша заступниця директора ДБР Ольга Варченко на своїй сторінці в Facebook, розслідування відбувається за ч.3 ст.368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Згодом в НАБУ заявили, що Управління внутрішнього контролю НАБУ ще до виходу останнього випуску програми "Наші гроші" про корупцію в державному концерні "Укроборонпром" розпочало службове розслідування за фактами можливих неправомірних дій працівників Бюро, пов'язаних із фігурантами журналістського розслідування, наразі службове розслідування триває.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський прибув з візитом до Дніпра

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

Окупанти 20 разів від ранку обстріляли Нікопольський район, пошкоджено 14 будинків, 30 тис жителів без світла

В Одеській області знищено чотири розвідувальних БПЛА "Орлан-10"

Боррель проведе спільне засідання міністрів закордонних справ й оборони країн ЄС, обговорять надання ППО Україні

Столтенберг: Рішення про надання Україні систем ППО буде оголошено вже найближчим часом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА