18:30 28.03.2019

Завершено розслідування стосовно Курченка, повідомлено про підозру 98 особам, зокрема 12 чиновникам

4 хв читати
Завершено розслідування стосовно Курченка, повідомлено про підозру 98 особам, зокрема 12 чиновникам

Генеральна прокуратура України завершила розслідування стосовно українського бізнесмена Сергія Курченка, якого підозрюють у вчиненні низки злочинів у складі угруповання втеклого екс-президента України Віктора Януковича, про підозру повідомлено 98 особам, зокрема 12 чиновникам міністерств і відомств, повідомив генпрокурор Юрій Луценко.

"Департамент міжнародно-правового співробітництва Генпрокуратури завершив розслідування за підозрою Курченка С.В., якого підозрюють в участі в злочинній організації Януковича В.Ф. та вчиненні в її складі особливо тяжких злочинів проти держави Україна", - написав Ю.Луценко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у четвер.

За словами генпрокурора, під час розслідування обставин вчинення вищезгаданих злочинів встановлено інших осіб, що брали в них участь.

"На сьогодні повідомлено про підозру 98 особам, у тому числі високопосадовцям (із них 12 вищих посадових осіб міністерств та відомств, а також Національного банку України, 6 керівників обласних державних адміністрацій, 14 осіб керівного складу державних компаній)", - повідомив генпрокурор.

Як уточнив речник Генпрокуратури Андрій Лисенко у Facebook, С.Курченка підозрюють у вчиненні злочинів, передбачених ч.1 ст.255; ч.4 ст.28, ч.5 ст.191; ч.2 ст.15, ч.4 ст.28, ч.5 ст.191; ч.4 ст.28, ч.1 ст.366; ч.4 ст.28, ч.3 ст.358; ч.4 ст.28, ч.3 ст.209; ч.4 ст.28, ч.3 ст.212; ч.4 ст.28, ч.2 ст.205 Кримінального кодексу України.

А.Лисенко наголосив, що у "справі Курченка" в ЄРДР немає зареєстрованих підозр стосовно екс-голови Адміністрації президента України Бориса Ложкіна, нинішнього заступника голови АП Олексія Філатова та колишньої глави Національного банку України Валерії Гонтаревої, про що повідомили раніше ЗМІ.

"Чинний Кримінальний процесуальний кодекс України внормовує процедуру вручення підозри таким чином: особу мають запросити до слідчого, зачитати її права і вручити підозру. Таких дій щодо згаданих у ЗМІ осіб не відбувалося. Тому поширена в ЗМІ інформація щодо їх фігурування в цій справі є неправдивою і має ознаки маніпулювання та провокативності", - написав А.Лисенко на сторінці в соцмережі Facebook.

Як повідомив Ю.Луценко, бізнесмена С.Курченка підозрюють у заволодінні шляхом зловживання службовими особами своїми повноваженнями та службового підроблення документів чужим майном - скрапленим газом, належним ПАТ "Укрнафта" і ПАТ "Укргазвидобування", у співучасті зі службовими особами Міністерства енергетики та вугільної промисловості України (Міністерства палива та енергетики), Міністерства економіки України (Міністерства економічного розвитку і торгівлі), Аукціонного комітету з продажу нафти, газового конденсату, скрапленого газу та вугілля, ДК "Газ України" НАК "Нафтогаз України", службовими особами обласної державної адміністрації та іншими особами, чим спричинено збитки на загальну суму 2 млрд 196 млн грн, з подальшим відмиванням злочинних доходів і ухиленням від сплати податків.

С.Курченка також підозрюють у двох епізодах заволодіння грошовими коштами НАК "Нафтогаз України" в сумі 449,9 млн грн і в сумі 5,1 млрд грн.

Крім того, бізнесмена часів президентства В.Януковича підозрюють у заволодінні грошовими коштами Національного банку України на загальну суму 787 млн 396 тис. грн, які було надано у вигляді стабілізаційного кредиту ПАТ "Реал Банк", а також у заволодінні коштами цього самого банку на загальну суму 4 млрд 707,2 млн грн під час видачі кредитів підконтрольним С.Курченку підприємствам з ознаками фіктивності, з подальшою легалізацією (відмиванням) доходів.

Генпрокуратура також підозрює С.Курченка у двох епізодах заволодіння коштами ПАТ "Брокбізнесбанк": на суму 865 млн 879 тис. грн - шляхом протиправного надання банком міжбанківських кредитів на користь Реал Банку і незаконному розміщенні Брокбізнесбанком коштів на коррахунку в Реал Банку і на суму 1 млрд 436,7 грн - шляхом видачі кредитів підприємствам з ознаками фіктивності, у порушення вимог чинного законодавства України.

Крім того, за інформацією Ю.Луценка, бізнесмена обвинувачують у заволодінні коштами ПАТ "Аграрний фонд" на загальну суму 2 млрд 069 млн грн шляхом укладення ПАТ "Брокбізнесбанк" фіктивних договорів купівлі-продажу ОВДП з Аграрним фондом і договорів прямого репо з Нацбанком України.

С.Курченка також обвинувачують у заволодінні коштами ПАТ АБ "Укргазбанк" на загальну суму 502 млн 311 тис. грн шляхом укладення фіктивних договорів купівлі-продажу цінних паперів - облігацій ДІУ.

Окрім того, бізнесмена обвинувачують у фіктивному підприємництві, тобто у створенні та придбанні суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, що завдало великих матеріальних збитків, вчиненому повторно.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА