11:07 29.03.2019

Журналісти "Схем" звинуватили І.Кононенка та братів Суркісів у причетності до виведення коштів з державних обленерго

4 хв читати
Журналісти "Схем" звинуватили І.Кононенка та братів Суркісів у причетності до виведення коштів з державних обленерго

Екс-депутат Верховної Ради від партії "Батьківщина" Дмитро Крючков через керовану ним компанію "Енергомережа" організовував у 2015 році схеми виведення коштів з державних енергопостачальних компаній (обленерго) в інтересах, зокрема, бізнесменів Ігоря та Григорія Суркісів, а також народного депутата з фракції "Блок Петра Порошенка" Ігоря Кононенка, стверджують журналісти-розслідувачі телепрограми "Схеми: корупція в деталях - RFERL".

У передачі цього спільного проекту радіо "Свобода" і телеканалу "UА:Перший", що вийшла ввечері 28 березня, на підтвердження цього звинувачення було продемонстровано нібито витяги із записів телефонних розмов Д.Крючкова із зазначеними особами.

На них обговорювалися питання госпдіяльності державних обленерго, зокрема АТ "Запоріжжяобленерго" та "Харківообленерго": призначення певних кандидатур на керівні посади, дії зі зриву зборів акціонерів тощо.

"Схеми" направили телефонні записи на експертизу Національного центру медіаекспертиз Університету Колорадо (Денвер, США), яка підтвердила високу ймовірність збігів голосів.

Як повідомив журналістам "Схем" детектив Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Роман Войтюк, нині розслідують кримінальні правопорушення про завдання Д.Крючковим та іншими особами збитків державі шляхом виведення з державних обленерго близько 1,4 млрд грн. За словами Р.Войтюка, Д.Крючков діяв не одноосібно, а за вказівкою інших осіб, яких нині встановлює слідство.

Водночас Р.Войтюк зазначив, що документальних доказів щодо причетності І.Кононенка до зазначених протиправних дій немає, інформацію про його можливу причетність перевіряють, а Ігор та Григорій Суркіси проходять у справі НАБУ як свідки.

Журналісти "Схем" із посиланням на НАБУ стверджують, що ПАТ "Холдингова компанія "Енергомережа" у 2015 році отримало від АТ "Запоріжжяобленерго" (60% акцій якого належать державі) право вимоги боргу за е/е із Запорізького титаномагнієвого заводу, "Дніпроспецсталі" та Запорізького феросплавного заводу на загальну суму 500 млн грн. "Енергомережа" стягнула зі споживачів ці суми, але обленерго за отримане право вимоги боргу нічого не заплатила, йдеться в розслідуванні.

За твердженням "Схем", "Енергомережа" також безоплатно отримала від АТ "Черкасиобленерго" (державі належить 46% акцій) право вимоги боргу за е/е в розмірі 300 млн грн (з АТ "Черкаський "Азот"), а від "Харківобленерго" - на 100 млн грн.

Для того, щоб отримати згоду держкомпаній на укладення зазначених угод із переуступлення боргів, Д.Крючков за допомогою братів Суркісів та І.Кононенка лобіював призначення лояльних керівників обленерго, стверджують журналісти. Зокрема, йдеться про голову правління "Запоріжжяобленерго" Ігоря Корнеленкова (розшукується, імовірно перебуває за кордоном) і голову правління "Харківобленерго" Володимира Яворського (кримінальну справу проти якого закрито).

За інформацією слідчого НАБУ Р.Войтюка, якого цитують у телепередачі, НАБУ подало до суду, домагаючись повернення виведених через схеми переуступання боргу коштів, усі позови було задоволено. На сьогодні із заявлених до відшкодування 1,4 млрд грн повернено 150 млн грн, повідомив Р.Войтюк.

У програмі "Схеми" також наведено цитати з переданого журналістам повідомлення Д.Крючкова (нині перебуває у в'язниці в Німеччині), який стверджує, що І.Конененко виконував частину домовленостей щодо "Енергомережі" та її взаємовідносин із державними обленерго, а також іншими учасниками енергоринку, за що отримував 50-75% доходів від угод. У цитованому в телепередачі повідомленні Д.Крючков назвав основним кінцевим одержувачем цих доходів президента Петра Порошенка.

Нардеп І.Кононенко, реагуючи на оприлюднену журналістами інформацію, повідомив на своїй сторінці в соцмережі Facebook, що в четвер, 28 березня, отримав запит від журналістів проекту "Схеми: корупція в деталях" із проханням надати коментарі для їхньої програми розслідувань, проте програму випустили в ефір, не дочекавшись його відповіді.

"Сьогодні я отримав запит від журналістів проекту "Схеми: корупція в деталях" з проханням до мене як народного депутата України надати коментар для однієї з їхніх програм розслідувань. У листі до редакції радіо "Свобода" я повідомив, що готовий у визначений законом 5-денний термін офіційно відповісти на будь-які запитання журналістів та запропонував зустрітися в понеділок наступного тижня. Проте цього ж дня на сторінці проекту у Facebook з'явився анонс уже змонтованої програми "Схеми", яка мала вийти в ефір, але без моїх коментарів", - написав І.Кононенко.

"Я переконаний, що це приклад маніпуляції думкою глядачів та перетворення журналістики на політичну технологію в інтересах певного кандидата в президенти України напередодні виборів", - додав він.

Парламентар наголосив, що журналісти не надали йому можливості висловити свою офіційну позицію, тому він звертається до керівництва радіо "Свобода" "дати оцінку щодо порушення авторами програми "Схеми" журналістських стандартів та Кодексу журналістської етики".

Як повідомлялося, 14 липня 2018 року в Німеччині затримали колишнього народного депутата України Д.Крючкова, підозрюваного в розкраданні коштів "Запоріжжяобленерго". Незабаром його випустили під заставу в EUR100 тис., однак потім він погодився на процедуру екстрадиції, і його знову ув'язнили. НАБУ повідомило про підготовку пакета документів, необхідних для екстрадиції підозрюваного в Україну.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА