12:28 29.03.2019

СБУ припинила діяльність курируваних із РФ екстремістів, які мали створити військові формування "УНА" та "УПА" для дестабілізації ситуації в Україні

3 хв читати
СБУ припинила діяльність курируваних із РФ екстремістів, які мали створити військові формування "УНА" та "УПА" для дестабілізації ситуації в Україні

Служба безпеки України припинила діяльність керованого з території Росії екстремістського об'єднання, яке для дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні планувало скористатися підвищенням політичної активності населення під час виборчого процесу.

"Співробітники СБУ встановили, що угрупування координував громадянин США Рустам Ташбаєв, уродженець РФ, колишній курсант Калінінградського вищого військово-морського училища, якого в 2015 році видворили з України за підривну діяльність. За завданням російських спецслужб учасники об'єднання мали створити власні військові формування "Українську повстанську армію" ("УПА" - з дислокацією за кордоном) і "Українську національну армію" ("УНА" - з дислокацією в Україні)", - повідомляє прес-центр СБ України в п'ятницю.

У спецслужбі розповіли, що на території України процес створення "УНА" очолив громадянин України Ю.Заболотний, якого неодноразово затримували співробітники Національної поліції за незаконне зберігання зброї та пограбування і притягували до кримінальної відповідальності за заклики до повалення конституційного ладу в Україні.

"Встановлено, що протягом тривалого часу Заболотний вів переговори щодо отримання грошової допомоги для проведення екстремістської діяльності з відомим агентом російських спецслужб М.Дульським", - йдеться в повідомленні.

У прес-центрі також зазначили, що в рамках кримінального провадження СБУ задокументувала, що за ініціативою іноземних кураторів у період оголошення воєнного стану в Україні керівники "УНА" налагодили збір інформації про місця дислокації та маршрути пересування підрозділів ЗСУ з метою вчинення диверсій та зриву мобілізації.

"Російський слід у діяльності "УНА" підтвердився за результатами обшуків, проведених в учасників цієї екстремістської організації в Одесі, двоє з яких - громадяни Російської Федерації і невизнаної Придністровської народної республіки, а третій - громадянин України - уродженець Придністров'я. Зокрема, правоохоронці вилучили засоби ураження і тисячу примірників газет, що містять заклики приєднуватися до діяльності «УНА»", - повідомили в СБУ.

Під час проведення 16 обшуків також було виявлено та вилучено вогнепальну та холодну зброю, саморобні вибухові пристрої та гранати, вибухівку, військове спорядження, засоби зв'язку та внутрішні документи незаконного військового формування, що стосуються його протиправної діяльності.

Глава СБУ Василь Грицак зазначив: "Усі спроби розхитати ситуацію в Україні, у тому числі під прикриттям патріотичних гасел, приречені на поразку. Служба безпеки України виконає свої завдання із забезпечення безпеки наших громадян під час виборів президента України".

У спецслужбі додали, що за адресою проживання та в автомобілі Ю.Заболотного виявили і вилучили мисливський карабін на базі АКМС з ознаками перероблення, магазини і 500 набоїв до нього; травматичний пістолет "Форт-12" з набоями; 10 тактичних ножів, що мають ознаки належності до холодної зброї.

Окрім цього, за адресою проживання одного з керівників "УНА" співробітники спецслужби виявили мисливський карабін на базі пістолета-кулемета Taurus із глушником, магазини і 80 патронів до нього; магазини до автомата АК; травматичний револьвер "Скат"; два тактичні ножі, що мають ознаки належності до холодної зброї; бронежилет та інше тактичне спорядження.

За місцем проживання керівника фінансової частини "УНА" було виявлено мисливський карабін на базі АКМС з ознаками перероблення, магазини і 500 набоїв до нього; два тактичні ножі, що мають ознаки належності до холодної зброї; листівки на підтримку "Руху прямого народовладдя" в Україні; тактичне спорядження.

За місцем проживання інструктора з тактичної підготовки "УНА" правоохоронці виявили карабін на базі АКМС, магазини і 200 набоїв до нього; тактичне спорядження; рації та інші засоби зв'язку.

За місцем розташування штабу "УНА" було виявлено символіку ДПН УНА (прапор, військова форма УНА з емблемами); автомати АК-47 - 2 шт .; патрони калібру 7,62 - 200 шт.; револьвер "Наган" з набоями - 10 шт.; тротилову шашку - 200 г, пластид - до 200 г; пістолетні патрони калібру 7,62 - 70 шт.; балаклави і тактичне спорядження.

"Наразі тривають слідчі дії, за результатами яких відбудеться спільний брифінг СБУ та Генеральної прокуратури України", - підсумували в прес-центрі спецслужби.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Колумбійський університет погрожує виключити студентів-учасників пропалестинського протесту

Президент Грузії закликає припинити розгін акції в Тбілісі

У Тбілісі перед будівлею парламенту відбуваються сутички між поліцією та протестувальниками, почалися затримання

Україна розраховує на розширення допомоги Азербайджану у питаннях розмінування

Єрмак і кардинал Дзуппі обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Нам потрібне суттєве прискорення постачання армії

Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані згідно із законодавством, зможуть подати заяви на отримання консульських послуг

Міноборони Франції оголосило про підготовку будівництва авіаносця - наступника "Шарля де Голля"

Зеленський подякував Латвії за рішення надати новий пакет військової допомоги Україні

Умєров представив особовому складу нового голову адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА