16:19 29.03.2019

СБУ блокувала канал поставки Росією зброї до країн ООН, що перебувають під ембарго

3 хв читати
СБУ блокувала канал поставки Росією зброї до країн ООН, що перебувають під ембарго

Співробітники контррозвідки Служби безпеки України спільно з Головним слідчим управлінням СБУ блокували міжнародний канал поставки Росією озброєнь і боєприпасів до країн, щодо яких діють санкції ООН.

"У рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.201 Кримінального кодексу України, за фактом виявлення на території України місця незаконного зберігання 36 ракет 5В27Д до ЗРК С-125" Печора", що належать ВАТ "Рособоронекспорт", оперативники СБУ вилучили арсенал зброї", - повідомляє в п'ятницю прес-центр СБ України.

Так, під час санкціонованих слідчих дій правоохоронці, окрім ракет до ЗРК С-125 додатково вилучили на території одного з морських портів гранатомети РПГ-7, РПГ-18 і РПГ-22, протитанкові міни ТМ-62М, протипіхотні міни МОН-100 і тротилові шашки загальною вагою понад 200 кг. Також були виявлені гранати до РПГ-7, упаковки порохового заряду до ПГ-7ПМ, коробки з електродетонаторами і детонатори МВЧ-62.

У СБУ називають показовим факт, що військовий вантаж ВАТ "Рособоронекспорт" зберігався не у відповідності з найменуванням та фактичними виробами, а лише за кількістю тари і орієнтовною вагою.

"За наявною інформацією РФ використовувала українські порти, як транзитну "базу" для поставок озброєння до третіх країн. З початком російської агресії цей арсенал міг бути використаний спецслужбами Росії для створення так званих "закладок" зброї на півдні України для дестабілізації ситуації в регіоні диверсійними групами, контрольованими РФ", - зазначають у прес-центрі спецслужби.

За матеріалами СБУ тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин правопорушення та притягнення до відповідальності осіб, причетних до протиправної діяльності.

Як повідомлялося, 27 березня генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що з України росіяни намагалися незаконно вивезти 36 зенітних ракет "земля-повітря" 5B27Д, які входять до складу ракетного комплексу С-125 "Печора".

"У період з 2007 року і досі службові особи "Рособоронекспорту" із Російської Федерації за попередньою змовою зі службовими особами підприємства оборонно-промислового комплексу України здійснили незаконне переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю зброї, боєприпасів, вибухових речовин, а саме 36 зенітних ракет "земля-повітря" 5B27Д, що входять до складу ракетного комплексу с-125 "Печора" в повному бойовому оснащенні разом із супутнім обладнанням", - сказав генпрокурор.

Він повідомив, що в січні 2019 року було порушено кримінальне провадження. За словами генпрокурора, представники Російської Федерації в 2007 році намагалися за підробленими документами передати нібито до Еритреї, а можливо й до інших країн, після певних маніпуляцій з документацією ,для того, щоб підірвати імідж України, найсучасніший ракетний комплекс Російської Федерації.

У свою чергу головний військовий прокурор України Анатолій Матіос розповів, що ракетний комплекс було виявлено під час інвентаризації місць зберігання, яку проводить Військова прокуратура і СБУ, щодо наявності необлікованого військового обладнання або майна подвійного призначення. Він зазначив, що це устаткування не перебувало на обліку і було знайдено в одному з морських портів України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поки що немає жодного підтвердження, що РФ насправді має намір завдати ударів по лікарнях у Києві - військова адміністрація

На Набережному шосе в Києві 27 квітня короткочасно обмежать рух транспорту - КМДА

Окупанти вивели на бойове чергування в Чорне море два носії "Калібрів" - Сили оборони півдня

Інформатора воєнної розвідки РФ, який шпигував за артилерією ЗСУ, засуджено до 11 років в'язниці

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА