09:45 03.04.2019

САП звинувачує НАБУ в системних помилках під час розслідування злочинів у сфері ОПК

3 хв читати
САП звинувачує НАБУ в системних помилках під час розслідування злочинів у сфері ОПК

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури(САП) Назар Холодницький звертається до Ради громадського контролю Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) з огляду на відсутність активної позиції в розслідуванні зловживань у сфері закупівель у військово-промисловому комплексі.

"Така позиція НАБУ під час розслідувань злочинів у сфері оборонно-промислового комплексу стала можливою внаслідок системних помилок в організації діяльності органу досудового розслідування. Саме тому керівник САП звертається до Ради громадського контролю НАБУ з вимогою вжити відповідних заходів реагування на виявлені факти порушень законів детективами НАБУ. Відповідний лист скеровано на адресу Ради громадського контролю НАБУ", - повідомляє прес-служба САП у середу вранці.

В антикорупційній прокуратурі наголошують, що проведення Операції об'єднаних сил на сході України виводить питання озброєння та боєздатності української армії на перший і головний план і робить пріоритетним розслідування кримінальних проваджень у військовій сфері для антикорупційних органів України. Проте в САП заявляють, що встановили непоодинокі факти порушень вимог закону співробітниками НАБУ під час розслідування таких проваджень.

Зокрема, розпочате у березні 2016 року слідство у справі про фіктивні постачання на Харківський бронетанковий завод низкою підприємств, зокрема ТОВ "Оптимумспецдеталь", запчастин і комплектуючих "спочатку рухалося дуже активно, але з вересня 2016 року - суттєво сповільнилось".

"Позиція НАБУ залишилась незмінною - справа не має перспективи та не буде доведена до суду, оскільки неможливо документально підтвердити постановку та зняття з обліку на Харківському бронетанковому заводі відповідних комплектуючих. Проте на той час у межах провадження силами одного детектива одночасно розслідувалося декілька епізодів, у тому числі про поставку двигунів на Львівський бронетанковий завод, який потім успішно доведено до суду. А з червня 2017 року, у зв'язку зі звільненням детектива, справа взагалі залишилась без належного розслідування", - йдеться в повідомленні.

У САП також зазначають, що їм не надавали інформацію про листування НАБУ з держконцерном "Укроборонпром" з питань, які нині є предметом загальновідомого журналістського розслідування. Цих документів та їхніх копій також не було в матеріалах кримінальних проваджень під час їх вивчення прокурорами САП.

Відсутність активної позиції щодо розслідування проваджень військової тематики спостерігається і в інших кримінальних провадженнях, наголошують у САП, згадуючи, зокрема, справу про зловживання з боку чиновників Міноборони і "Шепетівського ремонтного заводу" під час закупівлі 18 самохідних гаубиць "Гвоздика", справу про заволодіння 6 млн грн "Шосткинського казенного заводу "Імпульс" двома чиновниками і компаніями-нерезидентами під час реалізації військової продукції, справу про розтрату понад 58 млн грн держкоштів під час закупівлі палива Міністерством оборони у ТОВ "Трейд Коммодіті".

Також згадується справа про розтрату майна КП "Київський бронетанковий завод", справа про розтрату майна мобілізаційного резерву чиновниками ДП "Житомирський бронетанковий завод", справа за фактом розтрати 382 тис. грн держкоштів чиновниками "Київського бронетанкового заводу" шляхом завищення витрат на капремонт двигунів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

Медійники закликають замінити Наталію Гуменюк: забороняє висвітлювати воєнні злочини РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА