16:30 03.04.2019

"Нова пошта" вважає нову редакцію законопроекту про поштові послуги збалансованою

2 хв читати

У коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" директор із правових питань "Нова пошта-Центр" Інна Хомич зазначила, що формулювання поняття універсальної послуги, яка в попередній версії законопроекту дозволяла призначеному оператору монополізувати ринок, було змінено.

У новій редакції законопроекту до універсальних поштових послуг належать: прості поштові відправлення, реєстровані та з оголошеною цінністю листи до 2 кг; посилки без оголошеної цінності масою до 10 кг і відправлення для сліпих масою до 7 кг.

"Ця редакція законопроекту збалансована. В ній враховано інтереси стейкхолдерів: ринку, регулятора, державного оператора і, головне, клієнтів, у яких буде можливість обирати кращу якість і кращу ціну", - наголосила вона.

За словами І.Хомич, для компанії також важливо, що ця редакція законопроекту не передбачає широких повноважень регулятора з регулювання ринку та нагляду за операторами, як це пропонувалося раніше.

"Автори законопроекту відмовилися також від необґрунтованих штрафів для операторів. Повноваження регулятора зводяться до ведення реєстру операторів, утвердження цін на універсальні послуги, нагляду за якістю універсальної послуги", - зазначила вона.

Водночас, на думку "Нової пошти", деякі норми законопроекту ще потребують доопрацювання - зокрема, в частині регулювання роботи кур'єрської доставки.

"Але ця редакція однозначно краща за попередню. Ми сподіваємося, що новий закон про поштовий зв'язок буде однозначним, зрозумілим, простим і відповідатиме всім вимогам українського та європейського законодавства", - заявила директор із правових питань "Нова пошта-Центр".

Водночас генеральний директор "Укрпошти" Ігор Смілянський зазначив, що новий варіант законопроекту абсолютно нічого не змінює для приватних гравців.

"Вони як возили свої посилки, називаючи їх "експрес-відправленнями", що не підпорядковувалися жодному регулюванню, так і продовжать це робити. Регулюватиметься тільки "Укрпошта", - заявив він.

Відповідно до опублікованого тексту законопроекту, в новій його версії пропонується дозволити відправляти в посилках небезпечні предмети в разі, якщо їх відправлення дозволяють правила Всесвітнього поштового союзу.

При цьому, як і раніше, призначені оператори, зобов'язані надавати універсальні послуги на всій території країни, визначає Міністерство інфраструктури в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів.

Як повідомлялося, раніше Мінінфраструктури пропонувало віднести до універсальних поштових послуг пересилання поштових відправлень вагою до 2 кг, зокрема реєстрованих і з оголошеною цінністю, і посилок вагою до 10 кг. Учасники ринку неодноразово висловлювали занепокоєння можливістю монополізації "Укрпоштою" ринку поштових відправлень.

Група компаній "Нова пошта" у 2018 році доставила 174 млн од. відправлень, що майже на 20% більше, ніж у 2017 році. При цьому в 2019 році компанія також планує домогтися 20% приросту кількості обслужених відправлень.

Заснована в 2001 році ГК "Нова пошта" є лідером на ринку експрес-доставки в Україні. Мережа компанії складається майже з 3 тис. відділень у всій країні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникова

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА