19:20 03.04.2019

Єврокомісія працює над найменш жорстким контролем на ірландському кордоні

2 хв читати
Єврокомісія працює над найменш жорстким контролем на ірландському кордоні

Питання про Ірландію в процесі Brexit є складним і основоположним, заявив у середу в Брюсселі член Єврокомісії П'єр Московісі, що займається питаннями митниці.

"У разі виходу "без угоди", оскільки всі товари, які будуть надходити із Сполученого Королівства в Ірландію, будуть водночас потрапляти на митну територію ЄС з третьої держави, перед Європейським союзом і Великобританією постануть численні виклики", - сказав єврокомісар, представляючи на прес-конференції підготовку ЄС до варіанту Brexit "без угоди" в митному секторі.

Він вказав, що потрібно взаємно захистити ринки, вирішити питання охорони здоров'я і безпеки споживачів, сприяння законній торгівлі.

"Також потрібно буде здійснювати весь необхідний контроль найбільш полегшеним способом мислення і, у міру можливості, робити це не на кордоні, а за її межами. Потрібно подивитися, як цей контроль буде реалізовуватися. Потрібно стежити за тим, щоб митний кодекс застосовувався усюди в Європейському союзі", - пояснив П.Московісі.

При цьому він зазначив, що в будь-якому випадку, як з самого початку ясно заявляв Євросоюз, Угода Страсної п'ятниці (белфастські угоди 1998 про політичне врегулювання конфлікту в Північній Ірландії) буде як і раніше застосовуватися.

"За будь-яких обставин Сполучене Королівство залишиться гарантом цієї угоди і буде дотримуватися його духу і букви", - продовжив єврокомісар.

Він повідомив, що Єврокомісія працює з ірландською стороною, прем'єр-міністром Ірландії, щоб "організувати такий контроль найбільш полегшеним чином, який не був би занадто довгим і водночас був би ефективним".

"При тому, що в останні місяці невизначеність не сприяла підготовці (до Brexit - ІФ), можу вас запевнити, що комісія і держави-члени прийняли цей виклик максимально серйозно. Держави-члени будуть підтримувати контакти з операторами до останньої хвилини перед виходом "без угоди" (якого, ми все ще сподіваємося, все ж можна буде уникнути) з метою, щоб потік товарів був настільки вільним, наскільки це можливо", - пообіцяв П.Московісі.

Журналісти кілька разів повторили питання про те, яким саме чином буде здійснюватися контроль на ірландському кордоні, про який говорив член ЄК. П.Московісі обмежився відповіддю, що Єврокомісія працює в тісному взаємозв'язку з Ірландією для того, щоб митний контроль наносив найменшої шкоди торговим відносинам, але при цьому не навів жодних подробиць.

У кінцевому рахунку єврокомісар заявив, що, якщо будуть повторюватися питання по ірландський кордон, він не має наміру "повторювати ще і ще раз те, що вже сказав".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський прибув з візитом до Дніпра

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

Окупанти 20 разів від ранку обстріляли Нікопольський район, пошкоджено 14 будинків, 30 тис жителів без світла

В Одеській області знищено чотири розвідувальних БПЛА "Орлан-10"

Боррель проведе спільне засідання міністрів закордонних справ й оборони країн ЄС, обговорять надання ППО Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА