19:29 03.04.2019

ФГВФО оскаржує судове рішення про скасування зарахування банку "Хрещатик" до категорії неплатоспроможних

2 хв читати
ФГВФО оскаржує судове рішення про скасування зарахування банку "Хрещатик" до категорії неплатоспроможних

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) 1 квітня подав касаційну скаргу до Касаційного адміністративного суду в складі Верховного Суду на судове рішення про скасування зарахування до неплатоспроможних банку "Хрещатик", ідеться в прес-релізі ФГВФО на сайті.

Постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 28 березня 2019 року було скасовано рішення про відкликання банківської ліцензії банку "Хрещатик", рішення ФГВФО про введення тимчасової адміністрації в банк, продовження термінів тимчасової адміністрації та ліквідації цієї банківської установи. Згідно з цією постановою суду НБУ зобов'язаний повернути банку банківську ліцензію, а ФГВФО - повернути банку свідоцтво учасника фонду.

Згідно з цим судовим рішенням також скасовано всі реєстраційні дії, пов'язані з внесенням записів про уповноважених осіб і перебування банку "Хрещатик" у стані припинення. Наслідком цього стане відновлення контролю акціонерів над неплатоспроможним банком та активами, які в ньому залишилися, що означає втрату кредиторами можливості повернути собі кошти за рахунок реалізації цих активів.

Згідно з повідомленням, непогашені кредиторські вимоги фонду станом на 25 березня становили 193,75 млн грн, сума непогашених вимог інших кредиторів банку "Хрещатик" - 5,082 млрд грн, а оціночна вартість ліквідаційної маси банку - 1,542 млрд грн. "Це означає, що банк за рахунок свого майна та активів здатний задовольнити лише 30,34% вимог своїх кредиторів. Якщо ліквідацію банку не буде здійснено, ані фонд, ані інші кредитори не отримають належні їм кошти", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, НБУ 5 квітня 2016 року зарахував банк "Хрещатик" до категорії неплатоспроможних, а 2 червня того самого року ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію фінустанови.

Головною причиною зарахування банку "Хрещатик" до категорії неплатоспроможних стало невиконання задекларованих заходів щодо поліпшення ліквідності та відсутність достатніх дій з боку власників банку для запобігання його неплатоспроможності. Крім цього, діяльність банку не відповідала вимогам банківського законодавства та нормативно-правових актів центробанку.

Дві особи восени 2016 року звернулися до суду з вимогою визнати протиправною бездіяльність НБУ щодо невжиття належних заходів забезпечення законних інтересів вкладників і кредиторів щодо безпеки зберігання коштів на рахунках у банку "Хрещатик".

Окружний адмінсуд Києва рішенням від 28 лютого 2017 року задовольнив вимоги позивачів.

Відповідне рішення в подальшому підтвердив Київський апеляційний адміністративний суд за підсумками засідання 30 травня 2017 року та колегія суддів Вищого адміністративного суду України за підсумками засідання 7 грудня 2017 року.

За даними НБУ, кінцевими власниками банку "Хрещатик" були Андрій Іванов (37,44% акцій), територіальна громада Києва в особі КМДА (25%), Микола Солдатенко (24,24%) і кілька міноритарних власників.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА