20:58 03.04.2019

Порошенко підписав указ про святкування Дня пам'яті і примирення, Дня перемоги над нацизмом і 75-ї річниці вигнання нацистів з України

3 хв читати
Порошенко підписав указ про святкування Дня пам'яті і примирення, Дня перемоги над нацизмом і 75-ї річниці вигнання нацистів з України

Президент України Петро Порошенко підписав указ №99 / 2019 "Про відзначення в 2019 році Дня пам'яті і примирення, Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні і 75-ї річниці вигнання нацистів з України".

Як повідомляється на сайті глави Української держави, указ і приписувані ним заходи підписані "з метою вшанування подвигу українського народу в боротьбі за свободу, увічнення пам'яті загиблих у Другій світовій війні, належного відзначення в 2019 році Дня пам'яті і примирення, Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні і 75-ї річниці вигнання нацистів з України".

Згідно з указом, Кабінету міністрів України пропонується розробити, затвердити та забезпечити виконання плану заходів з підготовки та відзначення в 2019 році згаданих свят.

Зокрема, Кабмін повинен організувати проведення 8-9 травня і 28 жовтня 2019 р в столиці України - Києві, обласних центрах, інших населених пунктах меморіальних, урочистих, культурних, науково-просвітницьких, військово-патріотичних та інших тематичних заходів за участю представників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, акредитованого в Україні дипломатичного корпусу, духовенства та організацій громадянського суспільства.

Також уряд України має забезпечити організацію і проведення патріотичних заходів у військових частинах, установах освіти, інших установах для молоді за участю ветеранів війни, борців за незалежність України в ХХ столітті, учасників антитерористичної операції і учасників заходів щодо забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій і Луганській областях.

Окрім цього, Кабінету міністрів доручено здійснення заходів щодо поліпшення умов життєзабезпечення ветеранів війни, насамперед інвалідів війни, учасників бойових дій, сімей загиблих у Другій світовій війні, проведення виставок архівних матеріалів, пов'язаних з участю українського народу у Другій світовій війні, широке висвітлення заходів з відзначення Дня пам'яті і примирення, Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні і 75-ї річниці вигнання нацистів з України, підготовку та розповсюдження відповідної соціальної реклами.

Уряду доручається забезпечити в установленому порядку фінансування зазначених заходів і звернутися до релігійних організацій з пропозицією провести панахиди за загиблими у Другій світовій війні і молебні за захисниками Вітчизни.

Кабінету міністрів України, обласним та Київській міській державним адміністраціям спрямувати підготовку і проведення заходів щодо відзначення Дня пам'яті і примирення, Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні і 75-ї річниці вигнання нацистів з України для затвердження переможних традицій усіх поколінь захисників України, згоди і консолідації суспільства, посилення турботи про ветеранів війни.

Міністерству закордонних справ України доручено забезпечити проведення закордонними дипломатичними установами заходів з відзначення Дня пам'яті і примирення, Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні і 75-ї річниці вигнання нацистів з України, зокрема за участю представників української громадськості за кордоном, а також організацію роботи в державах перебування з висвітлення ролі та внеску українського народу в перемогу країн антигітлерівської коаліції над нацизмом.

Міністерству внутрішніх справ, Національної гвардії, Службі безпеки України, обласним, КМДА доручено вжити в межах компетенції заходи щодо забезпечення порядку, безпеки і прав громадян під час проведення масових заходів з відзначення Дня пам'яті і примирення, Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні і 75 -ї річниці вигнання нацистів з України.

Обласним та Київській міській держадміністраціям доручено розробити за участю представників громадських організацій ветеранів війни та затвердити регіональні плани заходів з відзначення в 2019 році Дня пам'яті і примирення, Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні і 75-ї річниці вигнання нацистів з України, інших пам'ятних дат , пов'язаних із Другою світовою війною.

ОДА та КМДА також мають ужити додаткових заходів щодо поліпшення соціального, медичного та інших видів обслуговування ветеранів війни, надання їм необхідної адресної підтримки, зміцнення матеріально-технічної бази створених для цієї мети закладів і служб.

Вони ж повинні забезпечити здійснення необхідних заходів щодо впорядкування і підтримки в належному стані меморіалів, пам'ятників, військових кладовищ та інших місць поховань жертв Другої світової війни.

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА