08:17 04.04.2019

Північноатлантична рада на рівні глав МЗС проведе засідання у Вашингтоні

3 хв читати
Північноатлантична рада на рівні глав МЗС проведе засідання у Вашингтоні

У четвер у рамках ювілейних заходів з нагоди 70-річчя НАТО в Державному департаменті США у Вашингтоні пройде засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ.

Цій нараді напередодні передувала участь глав МЗС країн НАТО в спільному засіданні Конгресу США, на якому з промовою виступив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг. А потім ввечері у Вашингтоні відбувся прийом, організований держсекретарем США Майком Помпео на честь 70-річчя НАТО.

Засідання Північноатлантичної ради розпочнеться з обговорення Росії.

"У четвер ми почнемо з розгляду відносин НАТО з Росією. Росія продовжує порушувати Договір про РСМД, розробляючи і розгортаючи ракети 9М729. Ці ракети важко виявити, вони знижують поріг застосування ядерної зброї і послаблюють нашу безпеку", - заявив Є.Столтенберг раніше на прес -конференції в Брюсселі, знайомлячи журналістів з програмою ювілейних торжеств і порядком міністерської зустрічі альянсу в США.

"Росія, - зазначив він, - продовжує ігнорувати наші заклики повернутися до дотримання Договору РСМД. І час минає. Тому ми обговоримо наступні кроки НАТО". Є.Столтенберг очікує, що "міністри також дадуть ясно зрозуміти, що НАТО потрібно підготуватися до світу без цього договору і до більшої кількості російських ракет в Європі".

Альянс, зазначив його керівник, крім того, стурбований "агресивною поведінкою Росії". "Зокрема, її триваючими діями проти України, а також захопленням українських моряків і кораблів в Азовському морі. НАТО вже нарощує свою присутність в Чорному морі. І ми продовжуємо тісно співпрацювати з нашими партнерами в регіоні", - сказав генсек організації.

"Я сподіваюся, що міністри цього тижня погодяться на нові заходи щодо покращення нашої ситуаційної обізнаності в регіоні. І на посилення підтримки НАТО як для Грузії, так і для України", - продовжив Є.Столтенберг.

Говорячи про підтримку Грузії і України з боку альянсу, він вказав, що йдеться, зокрема, про навчання і тренування військово-морських сил.

Глави МЗС НАТО планують обговорити роль альянсу в боротьбі з тероризмом, а також "зусилля США з досягнення політичного врегулювання в Афганістані". "Ми разом представлені в Афганістані, і ми будемо разом приймати будь-які рішення щодо нашої майбутньої присутності", - зазначив Є.Столтенберг.

Йтиметься і про спільну боротьбу країн альянсу проти терористичної організації "Ісламська держава". На думку Є.Столтенберга, союзники з НАТО досягли значних успіхів у цій боротьбі, "мільйони людей були звільнені від гноблення", і це терористичне угруповання втратило територію.

Проте, в НАТО цим не задовольняються, і альянс проводить підготовку військовослужбовців в Іраку, щоб гарантувати, що ІД вже не повернеться, сказав генсек.

Зустріч завершиться черговим обговоренням міністрами питання про справедливий розподіл між союзниками фінансового та матеріального навантаження.

Генсек НАТО вказав на "інвестиції в оборону, які ростуть чотири роки поспіль". Він навів дані, що з 2016 року європейські союзники і Канада додали до своїх оборонних бюджетів $ 41 млрд. "До кінця наступного року ця сума зросте до $ 100 млрд", - упевнений Є.Столтенберг.

Він повідомив, що союзники також вкладають більше коштів у такі важливі плани, як протиракетна оборона, безпілотні літальні апарати і нові винищувачі.

Крім того, генсек зазначив, що країни НАТО домовилися про нові суттєві інвестиції у військову інфраструктуру. "Ми інвестуємо більше $ 260 млн у проект підтримки американських військ в центральній Польщі", - оголосив він, пояснивши, що мова піде про фінансування зберігання і технічного обслуговування заздалегідь складованого військового спорядження і розміщеної техніки.

Глава НАТО вказав, що цей проект є частиною ширших планів: фінансування альянсом близько $ 2,3 млрд за останні чотири роки для проектів військової мобільності.

За його оцінкою, союзники прагнуть "витрачати більше і краще на оборону", але при цьому він переконаний, що треба робити ще більше.

"За сімдесят років взаємозв'язок між Європою і Північною Америкою зробив НАТО найсильнішим альянсом в історії. У непередбачуваному світі ми щодня працюємо разом, щоб запобігти конфлікту і зберегти мир для майже одного мільярда людей", - підкреслив генсек альянсу.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА