10:30 04.04.2019

УПЦ (МП) закликає патріарха Варфоломія відкликати томос про автокефалію ПЦУ

2 хв читати
УПЦ (МП) закликає патріарха Варфоломія відкликати томос про автокефалію ПЦУ

Синод Української православної церкви (Московського патріархату) заявляє, що дії Константинопольського патріархату в Україні завдали великої шкоди українському православ'ю, і закликає особисто патріарха Константинопольського Варфоломія виправити помилку шляхом відкликання томосу про автокефалію Православної церкви України (ПЦУ).

"Констатуємо, що ідея подолання церковного розколу в Україні шляхом надання томосу про автокефалію неканонічним церковним угрупованням ("УПЦ КП" і "УАПЦ") виявилася помилковою. Жодна з помісних православних церков не визнала цієї незаконної дії Константинопольського патріархату, а значна частина помісних церков, зокрема Антиохійська, Російська, Кіпрська, Сербська, Польська, Албанська і Православна Церква у Чеських землях і Словаччині в різних формах вже висловили свою незгоду з рішеннями Константинопольського патріархату", - зазначено в заяві Священного синоду УПЦ (МП), розміщеній на сайті синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ (МП).

У заяві наголошується, що дії Константинопольського патріархату в Україні "завдали великої шкоди українському православ'ю", а також стали загрозою для всеправославної єдності.

"Вважаємо, що Константинопольський патріархат і особисто патріарх Варфоломій мають визнати свою помилку і працювати над її виправленням. Способом виправлення цієї помилки могло б бути відкликання томосу, заклик до розкольників про покаяння в гріху розколу і скликання Всеправославних зборів для соборного вирішення українського церковного питання", - зазначено в тексті заяви.

В УПЦ (МП) заявляють, що історична і канонічна аргументація, наведена Константинопольським патріархатом щодо свого права і можливості втручання в справи інших помісних церков, є "безпідставною, штучною, надуманою та суперечить церковним канонам".

"Відповідно, Константинопольський патріархат не мав жодного права втручатися в церковне життя України", - наголошується в заяві синоду.

В УПЦ (МП) вважають, що для православних християн томос не приніс "ні єдності, ні миру, ні спокою, як це обіцяли рік тому ініціатори цієї ідеї з церковних і державних кіл". "Зате плодами томосу є насильство, конфлікти, протистояння, сльози і страждання вірян Української православної церкви...Лише покаяння і щире визнання розкольниками своїх помилок перед церквою і повернення до її лона може принести мир і єдність в церковне життя України", - наголошується в заяві синоду УПЦ (МП).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

Юрфірма "Ілляшев та Партнери" ініціювала антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну сірників з Індії та Пакистану

Кулеба: Такої інтенсивності роботи від партнерів з надання ППО не було від початку повномасштабного вторгнення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА