12:51 04.04.2019

Потенційна перемога Зеленського навряд чи негайно позначиться на економічній та фіскальній політиці України - Moody`s

2 хв читати
Потенційна перемога Зеленського навряд чи негайно позначиться на економічній та фіскальній політиці України - Moody`s

Міжнародне рейтингове агентство Moody`s не очікує, що потенційна перемога Володимира Зеленського в другому турі президентських виборів безпосередньо вплине на економічну або фіскальну політику України, оскільки прем'єр-міністр, міністри фінансів, економічного розвитку і торгівлі, серед інших, призначаються і підзвітні парламенту.

"Сильно обмежена позиція уряду щодо ліквідності і мінімальний доступ до ринку також надають владі потужний стимул дотримуватися інших ключових умов чинної в Україні програми stand by з Міжнародним валютним фондом (МВФ)", - зазначає рейтингове агентство.

Воно очікує, що за президентства В.Зеленського реформи в країні, особливо антикорупційні, триватимуть, як і було домовлено із зовнішніми партнерами.

Водночас Moody`s висловлює припущення, що ці стимули значно ослабнуть, якщо економічні та фінансові умови нормалізуються після президентських і парламентських виборів, оскільки незадоволений попит, імовірно, стимулювати економічну активність у приватному секторі, і політичні ризики можуть знизитися, що знову відкриє доступ до ринків.

"Отже, подальша програма МВФ, ймовірно, з'явиться лише після періоду тривалих переговорів", - прогнозує рейтингове агентство.

На його думку, гнучка платформа В.Зеленського пропонує простір для майбутніх переговорів, але він, ймовірно, зіткнеться з сильними перешкодами через опозицію в парламенті, де його політична сила наразі не представлена.

Розповідаючи про підсумки першого туру, Moody`s зазначає: ймовірність матеріалізації неорганізованої зміни влади знизилася, що є позитивним фактором.

Агентство зазначає, що політичні наслідки потенційного президентства В.Зеленського все ще залишаються незрозумілими, оскільки відсутня визначеність щодо позицій його команди в ключових сферах політики. Виходячи з уже зроблених заяв кандидата, Moody`s передбачає, що у разі перемоги В.Зеленський, ймовірно, дотримуватиметься більш примирливої (conciliatory) позиції щодо Росії, зберігаючи при цьому широко орієнтовану на Європейський Союз зовнішньополітичну позицію. На думку агентства, дещо м'якший підхід може допомогти підтримати тенденцію до зниження інтенсивності зіткнень в східній Україні. Це надасть можливість заморозити конфлікт, а фіскальні ресурси, що звільнилися в результаті супутнього скорочення витрат на оборону, можуть бути перенаправлені на інші політичні пріоритети.

Однак повне зближення з РФ малоймовірне, оскільки В.Зеленський навряд чи погодиться на анексію Криму Росією і підтримає надання широкої автономії окупованим Росією частинам східної України, вважають експерти Moody`s. З урахуванням того, що нормалізація відносин може не відбутися, заборонні торгові обмеження залишатимуться в силі по обидва боки кордону, наголошується в коментарі агентства.

На його думку, невизначеність щодо поставок з Росії енергоносіїв також залишиться підвищеною незалежно від результатів другого туру виборів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА