20:30 05.04.2019

У ПЦУ заявили, що для відкликання томосу про автокефалію немає жодних підстав

2 хв читати
У ПЦУ заявили, що для відкликання томосу про автокефалію немає жодних підстав

Надання томосу про автокефалію - це пряме і канонічне право Вселенського патріархату, і немає жодних підстав для відкликання томосу про автокефалію Православної церкви України, заявили в ПЦУ.

Як повідомляється на сайті Київської митрополії ПЦУ в п'ятницю, у відповідь на поширений в ЗМІ текст заяви Синоду Української православної церкви (Московського патріархату), який "містить брехню і маніпуляції", Православна церква України заявляє, що "томос про автокефалію долає церковне розділення в Україні".

"Підтверджено це тим, що на Об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року розділені гілки створили єдину автокефальну помісну Українську православну церкву. На сьогодні вже понад 500 релігійних громад від Московського патріархату виявили добровільне бажання долучитися, і цей процес триває", - йдеться в повідомленні.

Водночас у ПЦУ наголошують, що УПЦ (МП) в Україні "не є тут помісною церквою, а є частиною Російської православної церкви".

"Надання ж томосу про автокефалію - це пряме і цілком канонічне право Вселенського патріархату. Завдяки реалізації цього права через томос Вселенського патріарха було проголошено і утверджено автокефалію переважної більшості помісних церков (10 з 15)", - йдеться в повідомленні ПЦУ.

У Православній церкві України також упевнені, що "говорити про принципову неможливість визнання помісної Української православної церкви з боку інших православних церков немає ніяких підстав". "А очікувати цілковитої рецепції лише через три місяці після проголошення томосу дещо недоречно", - зазначено в повідомленні.

У ПЦУ заявляють, що Константинопольський патріархат значно сприяв об'єднанню українського православ'я, тоді як УПЦ (МП) "за майже 30 років лише перешкоджав досягненню і церковної єдності, і визнанню автокефалії".

"Для відкликання патріаршого та синодного томосу про автокефалію Православної церкви України немає жодних підстав, як би цього не прагнули в Кремлі і не ретранслював такі думки Московський патріархат в Україні", - заявили в Київській митрополії ПЦУ.

У повідомленні зазначено, що глава ПЦУ, Митрополит Київський і всієї України Епіфаній неодноразово наголошував, що об'єднання українського православ'я має відбуватися мирно, без насильства, на Євангельських засадах любові. "Події останніх місяців засвідчили, що рішення про перехід до єдиної помісної Української православної церкви ухвалюються абсолютною більшістю голосів вірян, а сам процес церковного об'єднання є мирним і реалізується згідно з чинним українським законодавством", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, 4 квітня 2019 року Синод УПЦ (МП) заявив, що дії Константинопольського патріархату в Україні завдали великої шкоди українському православ'ю, і закликав патріарха Константинопольського Варфоломія виправити помилку шляхом відкликання томосу про автокефалію Православної церкви України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА