14:27 06.04.2019

Адмінсуд Києва визнав протиправними дії Парубія у зв'язку з ухваленням закону про перейменування УПЦ (МП) - Новинський

3 хв читати
Адмінсуд Києва визнав протиправними дії Парубія у зв'язку з ухваленням закону про перейменування УПЦ (МП) - Новинський

адміністративний суд Києва постановив визнати протиправними дії голови Верховної Ради Андрія Парубія у зв'язку з ухваленням законопроекту про обов'язкове перейменування Української православної церкви (Московського патріархату), повідомив народний депутат, голова фракції "Опозиційний блок" Вадим Новинський.

"Вчора Окружний адміністративний суд міста Києва постановив визнати дії голови Верховної Ради України Парубія Андрія Володимировича протиправними, задовольнивши позов народного депутата фракції "Опозиційний блок" Олександра Долженкова. Йдеться про ухвалення Верховною Радою законопроекту "Про внесення змін до закону України "Про свободу совісті та релігійні організації", - написав нардеп на своїй сторінці в соцмережі Facebook у суботу.

В.Новинський зазначив, що це "знакова подія" в новітній історії України. "Вперше суд став на бік громадськості і визнав протиправними дії влади, яка намагалася воювати з канонічною Українською православною церквою", - написав він.

Як зазначає В.Новинський, УПЦ "насильно спробували перейменувати" в Російську Церкву в Україні, не враховуючи ні конституційні норми, ні думку парафіян, ні позиції самої Церкви.

"Тепер питання про насильницьке перейменування Української Православної церкви на догоду (президенту України - ІФ) Петру Порошенку і його оточенню знято з порядку денного. Хочеться вірити, що остаточно", - упевнений депутат.

Як повідомлялося, Верховна Рада 20 грудня 2018 року ухвалила закон, що зобов'язує УПЦ (МП) у своїй назві вказати приналежність до Російської православної церкви. 22 грудня 2018 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон.

Документ передбачає: релігійна організація, що входить до структури релігійної організації із центром у державі, що вчинила військову агресію проти України і тимчасово окупувала її територію, зобов'язана в назві відображати належність до такого центру за межами країни. Вона буде зобов'язана в своєму статутному назві повністю вказувати назву тієї організації, частиною якої вона є, і центр якої розташований за межами України, з допустимим додаванням слів "в Україні".

Відповідно до закону, якщо протягом чотирьох місяців церква з центром у РФ не подасть на реєстрацію зміни до статуту про перейменування, її статут у цій частині втратить силу.

Мінкультури здійснило релігієзнавчу експертизу і оприлюднило перелік релігійних організацій, яким необхідно внести зміни до своєї назви і статуту, вказавши серед них і УПЦ (МП). Відомство нагадує, що ці організації протягом 3 місяців мають внести до свого статуту зміни в частині перейменування і подати їх на реєстрацію в установленому порядку, а якщо вони не виконуватимуть вимоги закону про перейменування, їхню діяльність може бути припинено рішенням суду.

В УПЦ (МП) стверджують, що вони не підпадають під закон, що зобов'язує релігійні організації вказувати в назві свій релігійний центр, якщо такий розташований у країні-агресора. Згідно з позицією УПЦ (МП), їхній адміністративний центр розташований не в Москві, а в Києві, а зв'язок із Москвою у них лише духовний.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Одесі затримано рецидивіста, який передавав окупантам дані про розташування ППО

Росіяни вранці вдарили ракетою по Одесі: постраждала жінка, пошкоджено 30 будинків

Удари українських дронів і повені призвели до зниження нафтоперероблення в РФ до 11-місячного мінімуму - ISW

На Донеччині за минулий день через обстріли поранені семеро жителів - ОВА

Кількість постраждалих унаслідок нічного обстрілу Харкова зросла до шести осіб

РФ вивела в Азовське море один бойовий корабель, у Середземному чергують три носії "Калібрів" - ВМС ЗСУ

Унаслідок нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено ЛЕП, без світла залишилася частина абонентів

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів один загиблий і п'ять поранених

Окупанти за добу понад 400 разів обстріляли Запорізьку область, застосувавши артилерію і 147 БПЛА

Сили оборони за добу ліквідували 880 окупантів та 43 артсистеми противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА