17:55 08.04.2019

Перші випробування нового ОТРК "Грім-2", що створюється Україною в рамках ВТС з інозамовниками, заплановані на 2019 р.

2 хв читати
Перші випробування нового ОТРК "Грім-2", що створюється Україною в рамках ВТС з інозамовниками, заплановані на 2019 р.

Перші випробування створеного Україною в рамках ВТС із Саудівською Аравією нового оперативно-тактичного ракетного комплексу (ОТРК) "Грім-2" дальністю до 300 км, заплановані на 2019 рік, повідомив радник міністра оборони України Юрій Бірюков.

У розміщеному на його сторінці в Facebook коментарі з приводу занепокоєння російських медіа успішними нещодавніми випробуваннями в Україні розробленої ДККБ "Луч" нової протикорабельної крилатої ракети (ПКР) "Нептун" дальністю 300 км, радник глави українського венного відомства зауважив: сьогодні росіян "ковбасить" від ПКР "Нептун", а ще рік тому вони так само дивувалися з приводу нової української 300-мм РСЗВ "Вільха" дальністю близько 120 км.

"Уявімо, як вони реагуватимуть на плановані цього року перші випробування ОТРК "Грім-2", - сказав Ю.Бірюков, нагадавши: "Поки що (на цьому етапі - ІФ) ОТРК "Грім-2" роблять для іноземного замовника - Саудівської Аравії".

Як уточнив радник міністра оборони, заявлена дальність нового ОТРК, що готують до випробувань, відповідає вимогам, закріпленим договором про РСМД, а також зобов'язанням, узятим Україною при вступі у Режим контролю за ракетними технологіями (РКРТ), згідно з якими, дальність стратегічного ракетного озброєння, що створюється українським ОПК на експорт, не перевищує 300 км. "Там (в ОТРК) заявлена дальність у рамках договору (РСМД) - 300 км", - сказав Ю.Бірюков.

Водночас, зазначив він, потенційна дальність стрільби нового ОТРК значно вища. "Але технологічно (потенційна) дальність ракети - близько 500 км", - сказав він.

Як відомо, в запланованому на 21 квітня другому турі президентських виборів в Україні візьмуть участь лідер передвиборної кампанії, шоумен Володимир Зеленський, а також чинний глава держави Петро Порошенко.

Як повідомлялося, 5 квітня на випробувальному полігоні ЗСУ "Алібей" (Одеська обл..), було успішно проведено черговий етап заводських випробувань берегового ракетного комплексу з ПКР "Нептун" дальністю 300 км. Головним виконавцем ДКР за проектом виступає ДККБ "Луч", що входить до держконцерну "Укроборонпром". У подальшому заплановано адаптацію ПКР під корабельну і авіаційну версії.

Деталі реалізованого Україною в рамках ВТС із Саудівською Аравією проекту з створення нового ОТРК "Грім-2" для інозамовниками не озвучують.

В умовах нових загроз територіальній цілісності України і анексії РФ Криму в 2014 році, створення ОТРК для ЗСУ зараховано до пріоритетів української ракетно-космічної галузі. Згідно з експертними оцінками, ОТРК "Грім-2" може розглядатися як потужний засіб неядерного стримування агресора.

Україна має серйозний потенціал, зокрема у виробництві крилатих ракет малої дальності для потреб значної частини європейських держав і вивчає можливості обміну технологіями з НАТО.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА