07:19 09.04.2019

"ХАЦ" пропонує Харківській міськраді укласти угоду про примирення сторін у судах про тарифи на проїзд в міськелектротранспорті

3 хв читати
"ХАЦ" пропонує Харківській міськраді укласти угоду про примирення сторін у судах про тарифи на проїзд в міськелектротранспорті

Юристи громадської організації "Харківський антикорупційний центр" (ХАЦ), яка оскаржує в суді законність підвищення тарифів на проїзд в міськелектротранспорті подали до виконкому Харківської міськради дві заяви про примирення сторін за цими судовими справами.

"Ці два судових спори після того, як міська рада визнала порушення закону і почала нову процедуру (обговорення і затвердження тарифів на проїзд в трамваях, тролейбусах і метро - ІФ) не мають ніякого сенсу. Але для нас принципово, щоб харків'янам повернули ті гроші, які вони заплатили. На це спрямований наш проект угоди про примирення", - сказав журналістам у понеділок заступник голови ХАЦ, депутат міськради і адвокат Ігор Черняк.

За його словами, запропонований проект передбачає, що з моменту затвердження судом умов примирення, будуть діяти тарифи на проїзд в метро - 5 грн., а в трамваях і тролейбусах - 4 грн, а нові тарифи на проїзд в міськелектротранспорті будуть введені з відстрочкою на термін, який дорівнює кількості календарних днів, від 6 лютого до моменту затвердження судом умов примирення сторін. Таким чином, на думку ХАЦ, можна буде компенсувати збитки, нанесені харків'янам під час дії "незаконно підвищених тарифів".

Окрім того, проект угоди про примирення передбачає введення динамічних тарифів на проїзд в метро, трамваях і тролейбусах (тобто передбачають зменшення вартості проїзду в залежності від розміру одноразового поповнення безконтактної електронної картки за 10, 20, 30, 40, 50 поїздок) , а також проведення громадських слухань або відкритих обговорень проектів рішень про встановлення тарифів на проїзд в міськелектротранспорті.

ХАЦ також звертається до міського голови Геннадія Кернеса з проханням вжити заходів для збільшення фінансових надходжень метрополітену, трамвайним і тролейбусним депо від неосновних видів господарської діяльності, збільшення економії бюджетних коштів шляхом добровільного використання системи ProZorro під час проведення допорогових закупівель та проведення незалежного аудиту діяльності транспортних комунальних підприємств міста.

Як повідомлялося, 19 лютого Харківський окружний адміністративний суд задовольнив заяву про забезпечення позовів ХАЦ і І.Черняка і призупинив дію рішення виконкому міськради про підвищення вартості проїзду в міськелектротранспорті на час розгляду позовів. Однак міськелектротранспорт продовжує перевозити пасажирів за підвищеною ціною: трамваї і тролейбуси - 6 грн (замість 4 грн), а метро - 8 грн (замість 5 грн).

За фактом невиконання міськрадою рішення окружного адміністративного суду про призупинення дії нових тарифів на проїзд в метро, трамваях і тролейбусах розпочато кримінальне провадження за ч.2 ст.382 (умисне невиконання судового рішення посадовими особами) КК України.

20 лютого виконком міськради прийняв рішення про вартість проїзду в міськелектротранспорті у новій редакції. На думку чиновників мерії, на ці документи рішення, прийняті раніше окружним адміністративним судом, не поширюються.

27 лютого Харківська міськрада більшістю голосів на черговій сесії підтримала прийняті виконкомом рішення про встановлення вартості проїзду в трамваях і тролейбусах на рівні 6 грн, а в метро - на рівні 8 грн.

25 березня Другий апеляційний адміністративний суд відхилив апеляції, подані виконкомом Харківської міськради, КП "Харківський метрополітен" і комунальними підприємствами, що здійснюють перевезення в наземному міськелектротранспорті, на рішення суду першої інстанції про призупинення підвищення тарифів на проїзд в метро, трамваях і тролейбусах до розгляду позовів по суті.

4 квітня на офіційному сайті Харківської міськради були оприлюднені проекти рішень виконкому про встановлення тарифів на перевезення пасажирів і багажу в трамваях, тролейбусах і метро, а також аналіз регуляторного впливу обох документів. Проектами рішень пропонується встановити вартість проїзду в трамваях і тролейбусах у розмірі 6 грн за поїздку, а в метро - 8 грн. В аналізі регуляторного впливу вказано, що діючі тарифи (4 грн в трамваях і тролейбусах і 5 грн в метро) "не відшкодовують економічно обґрунтовані витрати підприємств з надання послуг і не забезпечують доходи, необхідні для безперебійного, безаварійного перевезення пасажирів".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА