12:46 09.04.2019

Переселенці повертаються на непідконтрольну територію через приватну власність і відсутність необхідності платити за оренду

3 хв читати

Головною причиною повернення внутрішньо переміщених осіб на непідконтрольну територію є наявність там приватної власності й відсутність необхідності платити за оренду житла, йдеться в звіті Національної моніторингової системи щодо соціально-економічних характеристик внутрішньо переміщених осіб (ВПО), їхніх домогосподарств, а також про виклики, з якими вони стикаються.

Під час телефонного опитування з'ясувалося, що 19% опитаних переселенців повернулися на непідконтрольну Україні територію. У більшості випадків це домогосподарства ВПО в складі однієї або двох осіб віком 31-60+ років, без дітей і без осіб з інвалідністю в складі домогосподарства.

Згідно зі звітом, головною причиною повернення на непідконтрольну територію є наявність там приватної власності, в зв'язку з чим відсутня необхідність платити за оренду житла (85%), сімейні причини (26%), недостатні можливості працевлаштування (4%), неможливість інтегруватися до місцевої громади (3%), обмежений доступ до соціальних послуг (2%), інше (4%). Не відповіли на запитання 3%.

Серед тих переселенців, які повернулися на непідконтрольну територію, 25% - працевлаштовані, 2% - безробітні, активно шукають роботу, 65% - пенсіонери, 5% - виконують роботу по дому, доглядають за дітьми, 2% - особи з інвалідністю, 1% - безробітні, які не шукають роботу.

Крім того, 41% ВПО, які повернулися на непідконтрольну територію, заявили, що у них вистачає коштів на харчування, одяг і базові потреби, 36% - коштів вистачає лише на харчування, 13% - економлять навіть на харчуванні, 9% - коштів вистачає на базові та додаткові потреби, мають заощадження, а 1% не відповіли на запитання.

Для переселенців, які повернулися на непідконтрольні території, найголовнішою проблемою є брак коштів (45%), безпека (8%), оплата комунальних послуг та призначення соціальних виплат і пенсій (по 4%), інше (16%), а 23% відповіли , що жодна з представлених проблем їх не непокоїть.

Що стосується безпеки з точки зору військових дій, то серед тих, хто повернувся на непідконтрольну територію, 40% відчувають себе в безпеці, 20% - в небезпеці, 39% - ні те, ні інше, 1% - не знають або не відповіли.

Щодо безпеки з точки зору злочинності, 47% відповіли, що відчувають себе в безпеці, 11% - в небезпеці, 40% - ні те, ні інше, 2% - не знають або не відповіли.

У контексті планів ВПО, які повернулися на непідконтрольну територію, на наступні три місяці 80% відповіли, що планують залишатися там само, 6% - планують переїхати на контрольовану територію, а 14% не відповіла або не знали.

Моніторинг здійснювався Міжнародною організацією міграції у співпраці з центром "Соціальні індикатори" в жовтні-грудні 2018 року в усіх областях України, підконтрольних українському уряду. Зокрема, 4044 внутрішньо переміщених особи було опитано за допомогою телефонного інтерв'ю, 2403 - методом особистого інтерв'ю. Крім того, в листопаді-грудні 2018 року методом особистого інтерв'ю було опитано 3962 особи, які перетинають лінію розмежування.

Національну моніторингову систему (НМС) проводить Агентство ООН з питань міграції (МОМ) в партнерстві з Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України та Міністерством соціальної політики для регулярного збору, обробки та поширення інформації про ситуацію в сфері переміщення. НМС діє в Україні в рамках проекту "Сприяння відновленню і успішному вирішенню проблем ВПО і потерпілого від конфлікту населення в Україні", який покликаний сприяти самозайнятості та мікропідприємництву ВПО та людей, які потерпіли від конфлікту, посилювати соціальну згуртованість і розвиток громад, збирати достовірні дані щодо ситуації і потреб ВПО, а також підтримувати державні установи, що займаються реєстрацією переміщених осіб.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА