12:50 09.04.2019

В Україні в рамках декомунізації перейменовано понад 980 населених пунктів і демонтовано 2,5 тис. пам'ятників

2 хв читати

В Україні в рамках декомунізації перейменовано 987 населених пунктів і майже 52 тис. топонімів, ще необхідно завершити перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей і завершити процес заборони Комуністичної партії.

"Чотири роки тому Верховна Рада України ухвалила пакет законів про декомунізацію. За цей час було перейменовано 987 населених пунктів і 25 районів, майже 52 тис. топонімів і демонтовано близько 2,5 тис. пам'ятників і пам'ятних знаків, які містили пропаганду тоталітарного режиму", - повідомляє прес-служба Українського інституту національної пам'яті УІНП.

Глава УІНП Володимир Вятрович зазначив, що війна, яка триває зараз, - це не війна не так за територію, як за українську ідентичність. "У цій війні за ідентичність Росія активно використовує історію. Росія використовує собі на користь все, що говорить про нібито будь-яку спільність між українцями та росіянами. Декомунізація була надзвичайно важливою, бо позбавляла українське суспільство, український публічний простір слідів панування тоталітарного минулого", - сказав він.

За його словами, і закон про мову, і закон про підтримку української мови в радіоефірі та відновлення незалежної української церкви є початком процесу деколонізації. "Це те, що нас потроху віддаляє від Росії, робить незалежними та сильнішими", - підсумував В.В'ятрович.

У свою чергу позафракційний народний депутат України Ганна Гопко зазначила, що парламент цього скликання має внести зміни до Конституції України щодо перейменування двох областей - Дніпропетровської в Січеславську та Кіровоградської в Кропивницьку, а також завершити процес заборони Комуністичної партії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА