21:05 09.04.2019

Імовірність дострокових парламентських виборів у Молдові зростає

3 хв читати
Імовірність дострокових парламентських виборів у Молдові зростає

Президент Молдови Ігор Додон схиляється до того, що в республіці відбудуться дострокові парламентські вибори.

"Я думаю, що ймовірність дострокових виборів не менше 60%, хоча минулого тижня я говорив про те, що ймовірність дострокових виборів і створення коаліції розцінюю як 50 на 50", - заявив І.Додон у вівторок ввечері на телеканалі NTV- Moldova.

При цьому він вважає, що "не все втрачено". "Чим ближче дата, коли президент може розпустити парламент і призначити дострокові вибори, тим більш поступливими будуть фракції", - сказав глава держави.

І.Додон зазначив, що як президент зробив усе для того, щоб запросити три парламентські фракції до діалогу.

"Я думаю, що нині президенту вже не варто втручатися, вирішувати повинні партії. Водночас, я не приховую, що мені ближче Партія соціалістів. І я буду говорити не стільки як президент, скільки як лідер партії. Тому що це - пропрезидентська партія, разом із товаришами я її піднімав майже з нуля. У мене є більше шансів разом з Партією соціалістів змінити ситуацію в країні", - зазначив президент.

На його думку, соціалісти все зробили правильно - вони витримали паузу, а у вівторок висунули свої умови для створення правлячої коаліції.

"Ці умови не для блоку ACUM або Демократичної партії. Це - те, чого хочуть виборці. У мене є великі сумніви щодо того, що буде створена коаліція. І з цією позицією можна йти і на дострокові вибори", - підкреслив І.Додон.

"Адже ми знаємо, що ті, хто голосував за Партію соціалістів, не хочуть, щоб при владі залишався Влад Плахотнюк і його Демократична партія. Але вони також не хочуть, щоб ми привели до влади правих націоналістів", - додав глава держави.

Він повідомив, що у вівторок брав участь у засіданні Політвиконкому та парламентської фракції Партії соціалістів, на якому були розроблені умови для можливого створення правлячої коаліції.

Цієї п'ятниці І.Додон візьме участь у засіданні Республіканської ради ПСРМ. Він зазначив, що після засідання соціалісти висунуть офіційне запрошення до переговорів правому блоку ACUM. Водночас, президент піддав жорсткій критиці лідерів і парламентську фракцію ACUM.

Як повідомлялося, у вівторок Партія соціалістів Молдови висунула свої умови для ведення переговорів зі створення правлячої коаліції і подолання політичної кризи в країні.

Серед цих умов - анулювання закону про порядок повернення за рахунок громадян вкраденого з банків $ 1 млрд; створення слідчої комісії з розслідування цієї крадіжки; прийняття закону про індексацію пенсії двічі на рік; створення механізму надання материнського капіталу як найважливішої опори для сімей; збалансована політика в галузі міжетнічних відносин; анулювання закону про боротьбу з так званою "іноземною пропагандою"; прийняття закону про функціонування мов з наданням російській мові статусу мови міжнаціонального спілкування; прийняття законів про приведення законодавства у відповідність з особливим статусом гагаузької автономії.

ПСРМ також запропонувала на пост голови парламенту свого лідера Зінаїду Гречану, так як "партія отримала найбільше мандатів у парламенті і має право претендувати на пост спікера".

Лідери правого блоку ACUM відхилили вимоги соціалістів, заявивши, що вони спрямовані на створення коаліції з Демократичною партією. Співголова ACUM, лідер Партії дії і солідарності (PAS) Майя Санду розцінила умови ПСРМ як "відмову визнавати Молдову захопленою олігархом державою і брати участь в її звільненні від олігарха Влада Плахотнюка".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА