06:36 10.04.2019

Лідери ЄС зустрінуться в середу в Брюсселі, щоб вирішити долю Brexit

5 хв читати
Лідери ЄС зустрінуться в середу в Брюсселі, щоб вирішити долю Brexit

Лідери 27 країн ЄС у середу обговорять з прем'єр-міністром Великобританії Терезою Мей в Брюсселі ситуацію щодо Brexit.

Основна увага буде приділена перспективі перенесення Brexit на більш пізній термін.

Наразі найближча можлива дата Brexit - 12 квітня. В ході саміту Т.Мей повинна буде пояснити європейським політикам, навіщо їй потрібно продовження термінів Brexit.

Остаточне рішення щодо термінів Brexit прийматимуть лідери 27 країн ЄС. Будь-який з варіантів вони повинні будуть підтримати одноголосно. Події можуть розвиватися за кількома сценаріями.

Так, лідери ЄС можуть відмовити Т.Мей в продовженні термінів Brexit, що призведе до виходу Великобританії з ЄС 12 квітня без угоди. Експерти вважають такий варіант Brexit украй травматичним для Великобританії.

Лідери ЄС також можуть не погодитися з запропонованими Т.Мей термінами продовження Brexit і запропонувати свої. 5 квітня Т.Мей направила листа голові Європейської ради Дональду Туску з проханням про перенесення Brexit на 30 червня 2019 року.

Д.Туск 9 квітня розіслав лист-запрошення главам держав і урядів на позачерговий саміт ЄС, в якому, повідомляючи про майбутній розгляд прохання Т.Мей, написав, що досвід Європейської ради, а також глибокі розбіжності в Палаті громад "дають нам мало підстав вважати , що процес ратифікації може бути завершений до кінця червня".

"Ось чому я вважаю, що ми повинні також обговорити альтернативне, більш тривале розширення. Одним із можливих варіантів може бути гнучке продовження, яке буде тривати лише стільки часу, скільки необхідно, і не більше одного року, оскільки після цієї дати нам потрібно буде одноголосно прийняти рішення по деяких ключових європейських проектах", - запропонував Д.Туск.

Продовження до 30 червня, вважає він, збільшило б ризик повторення серії нових короткострокових продовжень і надзвичайних самітів.

Пропонований ним "гнучкий" термін, вважає Д.Туск, дозволить Великобританії вільно піти, коли вона буде готова. А Євросоюзу з 27 держав уникнути повторних самітів стосовно Brexit.

Якщо Т.Мей відкине альтернативну пропозицію ЄС, то Великобританія також покине союз без угоди з Брюсселем 12 квітня.

Якщо Брюссель і Лондон узгодять на саміті продовження Brexit, то подальший розвиток подій буде залежати від Великобританії. Наразі британський уряд намагається узгодити з опозиційною Лейбористською партією питання затвердження угоди стосовно Brexit. Якщо їм це вдасться, то угоду голосуватимуть в британському парламенті.

Якщо переговори консерваторів і лейбористів зірвуться, британський парламент вибере, чого він хоче від Brexit: нового референдуму, виходу з ЄС без угоди, скасування Brexit або загальних виборів. Варіант скасування Brexit залишається у Т.Мей навіть у тому випадку, якщо вона не зможе ні про що домовитися з Брюсселем.

При цьому в своєму листі європейським лідерам Д.Туск запевнив їх, що принцип, який виключає повторні переговори щодо угоди і початок переговорів про майбутні відносини до укладення угоди, буде збережений у будь-якому випадку.

Якщо терміни Brexit будуть продовжені, це стане вже другим перенесенням Brexit. Первісна дата Brexit була призначена на 29 березня, але британський парламент не зміг до цього терміну погодити угоду з Брюсселем і отримав відстрочку.

Саміт пройде ввечері, до нього, як очікується, Т.Мей встигне відповісти на питання британських депутатів в Палаті громад. Зустріч прем'єра з членами парламенту традиційно проходить опівдні за лондонським часом по середах. Крім того, прес-секретар британського прем'єра повідомив у вівторок, що Т.Мей зустрінеться з Д. Туском у Брюсселі перед початком саміту.

У ніч на середу отримав схвалення королеви Єлизавети II законопроект лейбористки Іветт Купер, спрямований на запобігання "жорсткого" Brexit. Закон, ухвалений раніше обома палатами британського парламенту, вимагає від прем'єр-міністра просити ЄС про продовження термінів Brexit.

Уряд у відповідь на цей законопроект заявив, що в ньому немає необхідності, так як Т.Мей вже запитує у ЄС продовження Brexit.

При прийнятті рішення лідери ЄС враховуватимуть, що тривале продовження термінів Brexit призведе до того, що Великобританія буде змушена брати участь у виборах до Європарламенту, намічених на 23 травня, що британський прем'єр визнала в листі Д.Туску, хоча вона і зазначила, що участь Великобританії у виборах не входить в інтереси ні Лондона, ні Брюсселя.

У вівторок Т.Мей вирушила до Парижа і Берліна, щоб перед самітом ЄС обговорити з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Еммануелем Макроном перспективи Brexit. Після зустрічі Т.Мей з А.Меркель на Даунінг-стрит заявили, що лідери вважають важливим упорядкований вихід Великобританії з ЄС. У заяві британської канцелярії не було сказано, якої думки дотримується А.Меркель з приводу термінів продовження Brexit.

Раніше А.Меркель вже заявляла, що вона виступає за організований вихід Великобританії з ЄС, але підкреслювала, що він не повинен чинити негативний вплив на вибори до Європарламенту.

Е.Макрон займав досить жорстку позицію щодо термінів Brexit і заявляв, що для їх продовження Великобританії будуть потрібні вагомі підстави.

Прем'єр-міністр Ірландії Лео Варадкар також виступав за те, щоб у Великобританії була можливість вийти з ЄС пізніше, але вказував на необхідність наявності у Лондона плану подальших дій.

Минулого вівторка Рада ЄС із загальних питань розглянула в Люксембурзі підготовку до позачергового саміту ЄС. Міністр з європейських справ головуючої в Раді ЄС Румунії Джордже Чамба після засідання ради заявив: "Британська сторона повинна представити чіткий план, який має політичну підтримку, що заслуговує на довіру, щоб дати підставу Європейській Раді прийняти рішення на користь продовження".

Зі свого боку, координатор ЄС на переговорах щодо Brexit Мішель Барньє, який брав участь у засіданні Ради ЄС, підкреслив, що на скликаному головою Євроради Д. Туском позачерговому саміті ЄС від Т.Мей очікують "дорожню карту", "якої потребує Європейський союз, щоб прийняти правильне рішення".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА