13:37 11.04.2019

У Єврокомісії впевнені, що Україна зможе позбутися економічної залежності від транзиту російського газу

2 хв читати
У Єврокомісії впевнені, що Україна зможе позбутися економічної залежності від транзиту російського газу

У Європейській комісії вважають, що Україна здатна позбутися економічної залежності українського бюджету від платежів за транзит російського газу територією країни до країн Європейського Союзу і, розвинути свій власний потенціал і стати справжнім міжнародним гравцем на енергетичному ринку.

Таку думку в четвер у Брюсселі під час конференції, присвяченій питанням безпеки ЄС в сфері енергетики, висловив заступник генерального директора Генерального директорату з питань енергетики Європейської комісії Клаус-Дітер Борхардт (Klaus-Dieter Borchardt). Перед цим, відкриваючи конференцію, виконавчий директор НАТ "Нафтогаз України" Юрій Вітренко заявив, що у разі введення в дію газопроводу "Північний потік-2" транзит російського газу територію України більше не буде потрібен, що призведе до того, що український бюджет втратить близько 4% ВВП.

"Що я хотів би сказати Україні, і пан Вітренко згадав про фінансовий аспект: так, нам потрібен транзит, і ми будемо робити все, що в наших силах, щоб зробити цей транзит (через Україну - ІФ) якомога більш довгостроковим, але я б також сказав українській стороні - не будуйте ваше економічне майбутнє на транзитному контракті з Росією. Концентруйтесь на ваших власних сильних сторонах в енергетичній системі, тому що у вас в Україні є величезний потенціал стати справжнім міжнародним енергетичним експортером, енергетичним гравцем із ресурсами, які у вас є", - переконаний К.-Д.Борхардт.

Він зазначив, що в Україні вже "багато робиться", щоб збільшити видобуток газу. "Ви повинні також думати, щоб у середньостроковій перспективі позбутися фінансової та економічної залежності, яка у вас є через транзит. Думайте про українське майбутнє в енергетичній системі, тому що у вас є потенціал стати незалежними від Росії", - наголосив представник ЄК.

Розповідаючи про стан відносин ЄС із РФ у питаннях поставок енергоносіїв, він констатував, що європейській стороні від російської "не вистачає взаємодії щодо нашого власного інтересу".

"Що ми бачимо в нинішніх відносинах з Росією в енергетичному секторі загалом, це те, що є монолітний блок із російської сторони, який ґрунтується виключно на російському інтересі. Це не те, що ти можеш очікувати від переговорів, де інтереси мають бути збалансованими. Ми багато разів говорили російській стороні про те, що вони мають зважати на наші інтереси", - наголосив К.-Д.Борхардт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА