08:38 12.04.2019

Ізраїльський космічний зонд розбився під час посадки на Місяць

2 хв читати
Ізраїльський космічний зонд розбився під час посадки на Місяць

Ізраїльський космічний апарат Beresheet ("Береш") зазнав катастрофи в четвер при здійсненні посадки на Місяць, повідомила ізраїльська приватна організація - розробник зонда SpaceIL.

"На жаль, нам не вдалося посадити апарат", - сказав представник компанії.

За наявними даними, в процесі посадки на висоті близько 22 км від поверхні Місяця в апарата відмовив основний двигун, вийшов з ладу зв'язок із центром управління польотами, зокрема, припинилося передання даних телеметрії.

При цьому прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху, який особисто спостерігав за процесом посадки місячного корабля пообіцяв, що його країна в найближчі роки повторить спробу посадки на Місяць. "Ізраїльський космічний апарат здійснить посадку на Місяці неушкодженим у наступні два з половиною - три роки", - сказав він після повідомлення про аварію.

Ізраїльський зонд мав примісячитися о 22:30 поблизу Моря Ясності на видимій стороні природного супутника Землі. Планувалося, що після примісячення ізраїльський "місяцехід" здійснить кілька "стрибків" над поверхнею Місяця загальною відстанню близько 500 метрів від місця посадки, зробить серію фотографій, а також проведе аналіз грунту й інші наукові дослідження. Загальна тривалість роботи апарату на поверхні Місяця до розрядки його батарей мала скласти близько 72 годин.

За повідомленням SpaceIL, напередодні ввечері був успішно здійснений останній маневр для коригування орбіти апарату і підготовки до майбутньої посадки. Після гальмування Beresheet перейшов на еліптичну орбіту навколо Місяця з апогеєм 200 км і перигеєм 15-17 км та з двогодинним періодом обертання.

На місці запланованої посадки ізраїльського космічного апарату в різні часи в минулому здійснили посадку радянська автоматична міжпланетна станція "Луна-21", що доставила на поверхню Місяця самохідний апарат "Місяцехід-2", а також посадочні місячні модулі американських пілотованих космічних кораблів Apollo 15 і 17.

Маса ізраїльського місячного апарату становила всього 585 кг. При цьому вага пального становила 430 кг.

Раніше під час виходу на орбіту Місяця він провів фотозйомку поверхні її зворотного невидимого боку.

Як повідомлялося, ізраїльський космічний апарат Beresheet був виведений на орбіту 22 лютого американською ракетою-носієм Falcon 9 компанії SpaceX, яка стартувала з космодрому на мисі Канаверал (штат Флорида).

У рамках проекту компанії SpaceIL, сукупний бюджет якого становить близько 95 млн дол., Ізраїль повинен був стати четвертою після Росії, США і Китаю країною, яка посадила свій апарат на поверхню Місяця, обійшовши таким чином Індію, яка з технічних причин відклала запуск свого місяцеходу. При цьому Beresheet, який розроблявся SpaceIL з 2012 року, є першим приватним космічним апаратом, запущеним на Місяць.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА